Verse friet en eierbal tijdens Gekke Zaterdag

DELFZIJL in het centrum van Delfzijl staat zaterdag 22 februari weer Gekke Zaterdag op het programma. Daar mogen de eierballen en verse friet van Cafetaria De Delf natuurlijk niet ontbreken.

„We maken de eierbal en de friet zelf,” vertelt eigenaresse Henny Meijer-Stam. „Mensen komen ook speciaal voor de eierbal naar onze zaak. Ik hoor zelfs van klanten dat erbij familiebezoeken een eierbal wordt meegenomen. We merken dat sinds het moment dat de eierbal op de lijst van cultureel erfgoed staat de populariteit enorm is toegenomen. De eierbal maken we volgens een oud familierecept en valt goed in de smaak. We zijn niet zo lang geleden weer gestart met het maken van eigen friet. Je proeft het ambacht in de friet terug. Ook de klanten zijn heel enthousiast. Tijdens de Gekke Zaterdag is de verse friet in een leuke puntzak in de aanbieding. Daarvoor alleen wil je toch al naar Delfzijl komen?”

Ontmoetingsplek

„We merken dat er in het vak veel veranderd is,” meent Koos Meijer. „Toen Henny’s ouders in 1968 begonnen was het anders. Zo had je veel minder voedselallergieën. Dat speelt nu veel meer en we zijn daar ook bewust mee bezig. We zijn ook één van de weinige cafetaria’s met een automatiek. Wat gebleven is, is dat mensen komen voor een vette hap en de gezelligheid.” „Ja, het sociale aspect zien we heel erg terug,” vult Meijer-Stam aan. „Of het nu schooljeugd of ouderen zijn. We zijn in de loop der jaren steeds een ontmoetingsplek geweest. Je ziet hele generaties opgroeien. Als het moet, helpen we onze gasten met het eten, zodat ook zij eens buiten de deur kunnen eten. We zijn een echt familiebedrijf. Mijn ouders zijn de zaak begonnen en Koos en ik hebben het bedrijf in 2001 overgenomen. In de volksmond staan we bekend als Cafetaria Stam. Wellicht komt dat omdat mijn vader altijd opnam met ‘Stam’. Ik betrap mij erop dat ik dit ook wel eens doe. Toch heeft het bedrijf altijd De Delf geheten.”

Mensen van buiten Delfzijl enthousiast

„Gekke Zaterdag is voor ons een van de mooiste dagen van het jaar. Het is gezellig in het centrum. De saamhorigheid is mooi om te zien. Wat ons opvalt, is dat mensen van buiten Delfzijl enthousiast zijn over ons centrum. Ze houden ons een spiegel voor en daardoor zien we weer dat in het centrum eigenlijk alles wel te koop is. Dat is lang niet in elke provinciestad het geval. Als je zelf iedere dag in het centrum werkt, dan zie je dat niet meer. Wat we wel zien is dat het centrum langzaam maar zeker aan het opknappen is. Het nieuwe Vennenplein ziet er prima uit en we zijn erg benieuwd naar de nieuwe brug.”

Mark Giesolf