Tekort aan wisselwoningen kan kink in de kabel worden voor versterkingsoperatie

De aardbevingsgemeenten in Groningen kampen met een tekort aan (grond voor) wisselwoningen. In Appingedam zijn minstens tweehonderd extra wisselwoningen nodig voor de versterking.

In Appingedam worden ruim vierhonderd woningen gesloopt en herbouwd in de wijk Opwierde-Zuid. De bewoners van die huizen zijn tijdelijk ondergebracht in wisselwoningen aan bijvoorbeeld de Secretaris W. Holscherlaan.

Op dit moment voldoet de tijdelijke huisvesting aan de behoefte die er is. „Maar door de versnelling die momenteel in de versterkingsopgave komt, verwachten we dat er meer behoefte komt aan tijdelijke huisvesting”, laat een woordvoerder van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG) weten.

Knelpunt

Zo worden in Appingedam dit jaar de zogenaamde vliesgevelwoningen gesloopt en gaan huizen in onder meer de Houwerdastraat, Ripperdastraat en Rengerstraat tegen de vlakte. Voor de bewoners van deze woningen moet tijdelijke huisvesting geregeld worden.

„Op dat punt knelt het nog. Dat is er niet genoeg”, zegt wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta). „In Appingedam staan nu honderd wisselwoningen. Daar moeten nog minstens 200 bij.”

Oplossingen

De NCG onderzoekt oplossingen voor het probleem. Zo wordt er onder meer gekeken of huizen van woningcorporaties kunnen worden ingezet als wisselwoning of dat bewoners een vergoeding kunnen krijgen waarmee ze zelf op zoek kunnen gaan naar alternatieve huisvesting. De NCG kijkt ook naar mogelijkheden voor tijdelijke huisvesting buiten het eigen dorp.

„Maar huizen van woningcorporaties voor wisselwoningen gebruiken is ingewikkeld”, zegt Usmany. „Je moet niet de woningmarkt op slot zetten door huizen die beschikbaar horen te zijn voor ‘gewone’ verhuizingen, aan die markt te onttrekken.”

Susan Top van het Groninger Gasberaad zet vraagtekens bij het geven van een vergoeding aan bewoners. „Dat levert mogelijk heel veel gedoe op. Wie krijgt hoeveel geld. Wat als de één voor een laag bedrag iets kan vinden en een ander niet?”

In februari 2020 gaat de NCG met de gemeenten om tafel om de ideeën verder uit te werken.