Bosje rode bevrijdingstulpen uit Groningen voor gasten bij aftrap vijftiende Tocht om de Noord

Voor 250 bezoekers van de aftrap van het wandelevenement Tocht om de Noord 2020, dat dit jaar voor de vijftiende keer plaatsvindt, , was er vrijdagmiddag in Delfzijl een bosje van vijf Groningse bevrijdingstulpen.

De vader van wethouder Hans Ronde van Delfzijl, dit jaar gastgemeente van Tocht om de Noord, hield in de Tweede Wereldoorlog een dagboek bij. Ronde las daar gistermiddag uit voor bij de aftrap van Tocht om de Noord.

Handelskade Delfzijl

Het tweedaagse wandelfestival Tocht om de Noord vindt dit jaar op 26 en 27 september voor de vijftiende keer plaats en staat in het teken van 75 jaar bevrijding. In de Evenementenhal aan de Handelskade in Delfzijl waren Tocht om de Noord-ambassadeurs, -vaandeldragers en Pronkjewailpad Voorlopers aanwezig.

In het kader van 75 jaar bevrijding wordt op 5 mei het Bevrijdingsvuur van Stad naar Ommeland gebracht. Daarvoor hebben zich tot nu toe 50 teams gemeld (er zijn veel meer nodig, kijk op www.Bevrijdingstocht.nl), tot uit Limburg en Zeeland aan toe. ,,Dat zijn mensen die een band hebben met Tocht om de Noord’’, zegt organisator Peter Velthuis, ,,en voor de gelegenheid graag naar Groningen komen.’’

De laatste plekken waar de Duitsers stand hielden

Het wandelevenement volgt in het laatste weekend van september twee bevrijdingsroutes die eindigen in Delfzijl. ,,Farmsum en Delfzijl waren bij de bevrijding de laatste plekken in de provincie Groningen waar de Duitsers stand hielden’’, aldus Velthuis.

Om de viering van 75 jaar bevrijding luister bij te zetten zijn er naast het Bevrijdingsvuur, een Vrouwenmars (4 mei), een Vrijheidstocht (75 km in maximaal 15 uur) of een Kennedytocht (80 km in maximaal 20 uur), op vrijdag 25 en zaterdag 26 september. Voor de echte bikkels is er 25 t/m 27 september de Ultramarathon (120 km).

Drie militairen versieren tank met tulpen

Voor de 250 gasten van de officiële aftrap van Tocht om de Noord was er bij vertrek een bosje van vijf rode, uit Groningen afkomstige, ‘bevrijdingstulpen’. ,,Het beeldmerk van de Tocht om de Noord 2020 is drie militairen die een tank op sieren met rode tulpen. Zoals de Vierdaagse van Nijmegen de gladiolen heeft omarmd, hebben wij dat met de tulpen gedaan’’, zegt Velthuis.

De officiële inschrijving voor Tocht om de Noord gaat zondag 1 maart om 18.00 uur van start. Vorig jaar was het wandelevenement met twee maal 6000 unieke wandelaars, na twaalf minuten vol: 12.000 deelnemers. Per minuut registreerden zich 1000 wandelaars.