Eerste rapportage Werkplein Fivelingo is 'te mager', stellen Damster raadsleden

Teleurstellend, ondermaats en mager. De eerste rapportage van Werkplein Fivelingo aan de raad van Appingedam voldeed niet aan de verwachtingen van enkele raadsleden.

In november vorig jaar gaven de gemeenteraden in Appingedam, Delfzijl en Loppersum aan dat zij in ieder geval elke twee maanden op de hoogte willen worden gebracht van het reilen en zeilen binnen Werkplein Fivelingo.

De eerste rapportage werd donderdagavond besproken in de raadsvergadering in Appingedam.

Magere rapportage

„Ik had hier toch een andere voorstelling van”, zegt Hilbrand Brantsma (PvdA). „Dit lijkt mij een papieren versie van de presentatie die vorige maand in Loppersum werd gegeven door de nieuwe directeur.”

Bert Raangs (CDA) noemde de rapportage kort en bondig en ook andere raadsleden gaven aan dat ze meer van het rapport hadden verwacht.

Omvangrijke klus

„Ik kan me voorstellen dat de raad de eerste rapportage wat aan de magere kant vindt”, zegt Wethouder Annalies Usmany (Lokaal Belang Eemsdelta). „De volgende rapportage wordt uitgebreider en breder uiteengezet.”

Volgens de wethouder kon dat nu nog niet omdat de taskforce die is opgericht om het werkvoorzieningsschap onder de loep te nemen, nog maar net begonnen is. „Als je nog startende bent, krijg je nog niet meteen een heel robuust pakket op het kleed.” Ze omschreef de opdracht van die taskforce als een omvangrijke klus die zorgvuldigheid en inzicht vraagt. „Je moet hierbij niet over één nacht ijs gaan.”

Uit het rapport bleek wel dat er, ondanks de bezuinigingen die het bedrijf moet doorvoeren, bijvoorbeeld een beleidsmedewerker en een financieel medewerker zijn aangenomen. Volgens de wethouder is dat nodig om Werkplein Fivelingo op koers te krijgen.

Werkplein Fivelingo

Werkplein Fivelingo regelt onder meer de uitkeringen, minimaregelingen en participatiewet voor Appingedam, Loppersum en Delfzijl. Vorig jaar kwam aan het licht dat de instelling met problemen kampt. Zo was er sprake van een begrotingstekort van bijna 2 miljoen euro. Een tekort waarvoor de drie gemeenten in de bres moeten springen.

De eerstvolgende rapportage wordt, als alles volgens plan verloopt, in maart besproken.