Internetbedrijf baalt van incident met schakelkast in Garrelsweer en wil praten met de buurt

Rodin Broadband gaat praten met de gemeente Loppersum en inwoners van Garrelsweer naar aanleiding van de ophef over de plaatsing van een verdeelkast voor internet in een speeltuin.

Dat zegt Date Hoiting van Rodin. Bewoners van Garrelsweer zijn des duivels en zeggen dat er zonder overleg met hen een grote verdeelkast voor snel internet is neergezet in een net opgeknapte speeltuin aan de Ockingeheemlaan. Door de werkzaamheden is schade aan het speelterrein en de bermen, aldus de omwonenden. Ze deden maandagavond een dringend beroep op de gemeente om te zorgen dat de kast wordt weggehaald.

,,Wij vinden het natuurlijk ook vervelend. We willen zo snel mogelijk met de bewoners en de gemeente Loppersum om tafel om de kwestie te bespreken, liefst deze week nog’’, zegt Hoiting. Waarom het zo is gelopen zegt hij niet te weten. ,,Dat moeten we nog in kaart brengen.’’

Weghalen

Volgens hem is er voor de werkzaamheden overigens wel contact met de gemeente geweest. Op de vraag of de forse kast mogelijk weer wordt weggehaald, zegt hij: ,,Daar is wel wat voor nodig. Hij staat daar ook niet zo maar.’’

Wethouder Rudie Slager van Loppersum zei maandag onaangenaam verrast te zijn over de komst van metersgrote verdeelkast op het speelterrein. De kast is een zogenaamde Pop-kast of een wijkcentrale, waar een groot aantal aansluitingen bij elkaar komt. ,,Ik ben er niet blij mee dat dit zo achter mijn rug om gebeurt. Het is ook niet de eerste keer dat we Rodin op de vingers moeten tikken. De plaatsing van het station had natuurlijk met de omwonenden moeten worden overlegd.’’

Opdrachtgever

Hoewel raadsleden er op wezen dat de kast op gemeentegrond staat, kan die volgens Slager niet zo maar worden weggehaald. Hij wees er op dat niet de gemeente, maar de provincie de opdrachtgever van Rodin is.

In november trokken boze bewoners van Stedum aan de bel bij de gemeenteraad, nadat ze er lucht van hadden gekregen dat Rodin een veertig meter hoge mast bij het net opgeknapte haventerrein neer wilde zetten. Ook toen reageerden raadsleden kritisch en vroegen waarom er niet met de buurt was overlegd.

In diezelfde maand werd bekend dat de aanleg van snel internet in Groningen moeizaam verloopt en met anderhalf jaar is vertraagd. Rodin krijgt van de provincie Groningen een lening van 30 miljoen euro om afgelegen adressen bij buurtschappen, dorpen en grotere plaatsen van het digitale karrepad te halen. In totaal komen zo’n 14.000 adressen in aanmerking. De operatie had eigenlijk eind vorig jaar al voltooid moeten zijn.