Woede over 'aanslag' op speeltuin in Garrelsweer

Bewoners van Garrelsweer zijn boos over de plaatsing van een verdeelkast voor snel internet bij een speelterrein. Ze eisen dat de kast wordt weggehaald.

J. Kornelius uit het dorp deed maandagavond tijdens de gemeenteraad zijn beklag. Het bedrijf Rodin, dat in delen van de provincie snel internet aanlegt, zou zonder enig overleg met bewoners een ‘enorme’ Pop-verdeelkast hebben neergezet bij een net voor 50.000 euro gerenoveerd speelterrein aan de Ockingeheemlaan.

Na de werkzaamheden zou het terrein zijn achtergelaten in een grote chaos. ,,De straat is bedekt met dikke lagen modder. De bermen zijn bijna geheel omgeploegd. Het nieuwe grasveld van de speeltuin is zwaar beschadigd. Wij vrezen dat de nieuwe drainage onder het veld ook is beschadigd. Er is een onveilige situatie ontstaan’’, aldus Kornelius.

Begrafenis verstoord

Bovendien zouden de werknemers van de aannemer een uitvaart hebben verstoord, die gaande was op de begraafplaats op enige afstand. Omwonenden willen dat de ‘illegale’ server zo snel mogelijk wordt weggehaald.

Dorpsbelangen stelt nog in gesprek te zijn met Rodin over de meest geschikte locatie en voelt zich overvallen. ,,We hebben nog geen akkoord gegeven over deze locatie’’, aldus woordvoerder Van Straten. ,,Dit kan niet en mag niet.’’ Het lukte niet de gemeente te bereiken op de dag dat de installatie werd geplaatst. Rodin zelf zou niet hebben gereageerd op telefoontjes en mails.

Niet fraai

Wethouder Rudie Slager (CU) erkende dat het niet ‘fraai’ is wat er in Garrelsweer is gebeurd. ,,Het was ons niet bekend dat dit station zou worden geplaatst. Maar dat is niet raar, de gemeente is niet de opdrachtgever, maar de provincie. Rodin heeft gefaald, laten we daar niet om heen draaien. Als je een POP-plaatst overleg je dat eerst met de omwonenden.’’

De gemeente is overigens volgens hem niet tegen de komst van een POP, die snel internet mogelijk maakt. ,,En daar werken we graag aan mee. Het buitengebied heeft daar recht op. Maar hier zijn een aantal dingen duidelijk fout gegaan. Er had op zijn minst overleg moeten worden gepleegd met omwonenden. Je praat over een stevige kast, die je niet even achter een bosje zet.’’

Slager zegt de kast niet zo maar weg te kunnen laten halen. De kast is niet vergunningsplichtig. Hij wil wel alle betrokken partijen bij elkaar roepen om de zaak te bespreken. Slager raadt Rodin aan meer aandacht aan communicatie te besteden. ,,Dit is niet de eerste keer dat ik ze op de vingers tik. Het blijkt dat ze bepaalde dingen in de dorpen niet goed begrijpen en niet goed in schatten. We moeten nu voorkomen dat dit escaleert.’’

De maat is vol

,,Als ik het goed begrijp staat dat ding op gemeentegrond. Ik kan me niet voorstellen dat de gemeente geen enkel handhavingsinstrument heeft om in te grijpen. Dit is niet de eerste keer met Rodin, dat zegt u zelf ook. Voor ons is de maat vol. U heeft instrumenten er iets aan te doen, zelfs morgen al’’, zegt Christ Bultje (PvdA).

,,Hier is iets fout gegaan. Ik vind het verbazingwekkend dat de zaak hier in de raad moet worden aangekaart. Waarom is er afgelopen week geen overleg geweest met de gemeente’’, vindt Leo van Esch (GroenLinks).