Hogere gevangenisstraf voor ‘Chinese’ woninginbraken

De rechtbank heeft een 27-jarige man uit Amersfoort veroordeeld tot vijftien maanden celstraf wegens twee inbraken en een poging daartoe. Er was tien maanden cel geëist.

De inbraken werden vorig jaar in september en oktober gepleegd in Groningen en Roden. Opmerkelijk was dat de man en zijn medeverdachte bewust op zoeken gingen naar woningen van Chinezen.

Uit onderzoek kwam naar voren dat de twee in diezelfde periode ook in Oost-Groningen op zoek zijn geweest naar woningen van Chinese eigenaren om in te breken.

Flessen cognac

De 18-jarige medeverdachte uit Soest uit Soest zat drie maanden in voorarrest en dat vindt de rechtbank voldoende. Gaat hij weer de fout in dan wachten hem twee maanden jeugddetentie.

De buit bestond uit uit flessen cognac, dure horloges en contant geld (2.000 euro). Bij een woning aan de Kromme Riet werden de twee betrapt, maar ze wisten te ontkomen.

Agent in vrije tijd

Een toevallig passerende agent (in vrije tijd) noteerde het kenteken en gaf dat door. De mannen werden niet lang daarna in hun auto nabij Meppel aangehouden. Een deel van de buit werd op een hotelkamer gevonden in Zuidbroek.

Aluminiumfolie

De twee dachten zich goed te hebben voorbereid. Als ze op inbrekerspad gingen wikkelden ze hun mobiele telefoons in aluminiumfolie om te voorkomen dat zendmasten worden aangestraald. Op deze manier hoopten ze niet getraceerd te kunnen worden. Het is een truc die niet werkt. Om diezelfde reden hadden ze de navigatieapparatuur in hun gehuurde auto onklaar gemaakt.

Contant geld

Bij Chinezen wordt vaker dan gemiddeld ingebroken. Bij de politie en binnen de Chinese gemeenschap in het een bekend fenomeen. De reden zou zijn dat Chinezen contant geld bij voorkeur thuis bewaren. Binnen het boevengilde is dit ook bekend.