Lezing over boek Verhalen Eems-Dollardkust

TERMUNTERZIJL - In het Visserijmuseum Termunterzijl wordt maandag 3 februari om 20.00 uur een lezing gegeven door historicus Albert Buurma over het boek Verhalen Eems-Dollardkust.

Dit boek bevat ruim veertig verhalen over de geschiedenis van de Eems-Dollardkust. Het is een bonte verzameling van allerhande vertellingen over het gebied, variërend van visserij tot ‘grondhonger’, van verdwenen eilanden tot scheepsrampen, van goudvondsten tot polderleven, van strandvondsten tot bijzondere reddingen en van milieuproblematiek tot wadlopen.

Voor het project ‘Verhalen van de Eems-Dollardkust’ heeft Stichting Verdronken Geschiedenis in samenwerking met verscheidene organisaties, instanties en personen deze bijzondere verhalen vastgelegd.

Het resultaat is een caleidoscopisch beeld van het verleden van het Eems-Dollardgebied, waarbij de grenzen tussen land en water vager zijn dan op de dag van vandaag: land werd water en omgekeerd. Dat blijkt uit de verhalen van bewoners van het gebied die in dit boek zijn opgenomen.

De huidige dijken lijken een onverbiddelijke grens te vormen tussen Wad en land, maar door de huidige ontwikkelingen op het gebied van natuur en klimaat keert die oude band tussen beide waarschijnlijk weer terug; sterker nog: die is al in gang gezet.