Lezing over infrageluid aardbevingen en gletsjers

APPINGEDAM - De Stichting Weer- en Sterrenkunde houdt woensdag 5 februari om 19.30 uur een lezing getiteld: Infrageluid van aardbevingen en gletsjers.

In Egyptisch Restaurant Nefertari in Appingedam professor doctot Läslo Evers de spreker. Hij is hoofd van de afdeling R & D Seismologie en Akoestiek bij het KNMI en hoogleraar Seismo-Acoustics aan de TU Delft.

Tijdens zijn werk bij het KNMI promoveerde hij in 2008 aan de TU Delft voor de studie van infrasone golven. Zijn onderzoeksinteresses richten zich op seismo-akoestische golven in de vaste aarde, oceanen en atmosfeer.

Onder de gehoorgrens

Infrageluid is laag frequent geluid met frequenties lager dan 20 Hz onder de gehoorgrens. Infrageluid wordt opgewekt door grote bronnen die veel lucht verplaatsen. Voorbeelden hiervan zijn: aardbevingen, explosies, lawines, meteoren, afkalvende gletsjers , supersone straaljagers, maar ook nucleaire testexplosies.

Deze lezing zal ingaan op het hoe, wat en waarom van infrageluidmetingen. In het bijzonder zal gekeken worden naar infrageluid van aardbevingen en gletsjers en welke unieke informatie over deze bronnen verkregen kan worden. Ook zal ingegaan worden op de geinduceerde bevingen in hetGroninger gasveld.