Woede bij huurders Focco Ukenalaan Appingedam over nieuwe huizen: 'Mijn man en ik zijn er ziek van'

Slecht afgewerkt, schimmel en een warmtepomp die uitvalt. Er mankeert van alles aan de pas opgeleverde woningen aan de Focco Ukenalaan in Appingedam. Bewoners hebben geklaagd bij Woongroep Marenland.

,,We hebben twee dagen in de kou gezeten omdat de warmtepomp uitviel’’, zegt mevrouw Veenstra. ,,Dat is gewoon niet gezond. Mijn man en ik zijn er allebei ziek van.’’ Zij kreeg vorige week maandag de sleutels van haar woning en ze is zeer ontevreden.

De bewoonster vindt het een puinhoop. Veenstra woonde voorheen met haar man aan de Burgemeester Jansenstraat. Vanwege de versterking moest het stel verhuizen. Ook de andere bewoners van de nieuw gebouwde woningen aan de Focco Ukenalaan zijn daar komen te wonen vanwege de versterkingsoperatie.

Met name de afwerking van het huis is Veenstra een doorn in het oog. ,,Behang is op de muren geplakt zonder dat de wanden egaal waren. De vloer is niet netjes gelegd. Sommige delen zijn wel geschilderd, andere niet. Terwijl we daar gewoon voor hebben betaald.’’

Verschillende mankementen

Woongroep Marenland is aan het inventariseren hoeveel klachten er binnen zijn gekomen. Onder de gemelde mankementen zijn bijvoorbeeld vocht- en schimmelklachten, het uitvallen van de warmtepomp en het ontbreken van een internet- en televisieverbinding.

Volgens een woordvoerder van de corporatie was er bij de oplevering nog geen sprake van vocht of schimmel. Ook was niet bekend dat de warmtepomp niet naar behoren werkt. Dat er geen internet- en televisieverbinding is, ligt aan een storing op het openbare net. Marenland heeft daar geen invloed op, volgens de woordvoerder.

Bewoners kunnen een klacht indienen, waarna een opzichter van Marenland poolshoogte komt nemen. Waar nodig neemt de woongroep maatregelen.

Schriftelijke vragen

Tweede Kamerlid Sandra Beckerman (SP) heeft schriftelijke vragen gesteld aan minister Raymond Knops van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de staat van de huizen. De SP-er vindt het niet kunnen dat bewoners nu verhuisd zijn van een onveilig huis naar een huis met gebreken.

Overigens is niet iedereen ontevreden. Een bewoner gaf aan dat zijn huis er prima uitzag, maar dat hij wel van andere buren heeft gehoord dat er problemen waren.