Delfzijlster ontvangt pakketje van PostNL met cocaïne: ik ben erin geluisd

Hij had tot twee keer toe geweigerd, maar toch ontving hij op zijn woonadres een pakketje uit Aruba met daarin 400 gram cocaïne. ,,Ik ben erin geluisd’’, hield de zeer geëmotioneerde B.G. (45) uit Delfzijl de rechters vrijdagochtend voor.

 

De officier van justitie twijfelt. De beschuldiging is dat de Delfzijlster harddrugs heeft ingevoerd (gesmokkeld). Tijdens de uren durende zitting ontstaat bij de officier van justitie twijfel wat uiteindelijk leidt tot de eis tot vrijspraak.

Toenmalige buurman

Dat geldt niet voor de tweede verdachte, de 24-jarige F.F., de toenmalige buurman van G. Hij zou met een onbekend gebleven derde het initiatief hebben genomen voor de smokkel, in december 2018. Daarbij zou hij zijn al jaren verslaafde buurman G. hebben misbruikt. F. ontkent dat. ,,Ik ben hier niet bij betrokken.’’

Schijn tegen

F. heeft evenwel de schijn tegen. Naast zijn werk (,,zes dagen per week op het chemiepark in Delfzijl’’) handelde hij in softdrugs. Bij een inval in zijn woning werd nog eens een halve kilo hasj gevonden.

Naar eigen zeggen verdiende F. in anderhalf jaar tijd zo’n 1000 euro aan de drugshandel. ,,Het was tientjeswerk.’’ Het Openbaar Minsterie (OM) chat de winst op bijna 4000 euro. Dit geld moet hij inleveren, vindt het OM

Leven .op orde

F. zat na zijn aanhouding 49 dagen in voorarrest en hoeft wat de officier van justitie niet terig naar de gevangenis. F. lijkt zijn leven redelijk op orde te hebben (studie en een studerende vriendin die anti-drugs is) en hij heeft geen strafblad. De eis: een werkstraf van 180 uur en tien maanden voorwaardelijke celstraf als stok achter de deur.

De verslaafde buurman G. gaat niet helemaal vrijuit. Hij zou zich wel schuldig hebben gemaakt aan de handel in methadon. Daardoor zou hij moeten boeten met een werkstraf van 40 uur.

Het pakketje dat werd afgeleverd in Delfzijl was eerder onderschept op Schiphol bij een controle door de douane. De 400 gram aangetroffen cocaïne werd vervangen door een onschuldig wit poeder. In Delfzijl werd het pakket afgeleverd door een politieman die zich voordeed als een medewerker van PostNL. Nadat G. voor ontvangst had getekend, werd hij aangehouden.

De uitspraken volgen over twee weken.