Fiets- en wandeltocht lang vier kerken, de Maria Lichtmis Wintertocht

LEERMENS - Een fiets- en wandeltocht lang vier kerken, dat is de Maria Lichtmis Wintertocht op zaterdag 1 februari, van 10.30 tot 16.30 uur.

Die biedt ontmoeting, cultuur en lekkernijen langs de middeleeuwse kerken van Eenum, Leermens, ’t Zandt en Zeerijp.

Pannenkoeken

Op 2 februari was het vroeger Maria Lichtmis. Het laatste van de Midwinterfeesten.Dit was één van de twee dagen waarop de plattelandsbevolking van werk of hoeve kon veranderen (de andere dag was 11 november, Sint-Maarten, het eerste van de Midwinterfeesten). In de loop der eeuwen werd het traditie om op deze dag pannenkoeken te bakken.

Alle vier rgels bespeeld, met zang

De plaatselijke commissies van de kerken uit Eenum, Zeerijp, ’t Zandt en Leermens hebben deze oude traditie vorig jaar nieuw leven ingeblazen. In de kerken zijn diverse activiteiten (exposities, alle 4 orgels worden beurtelings bespeeld, muziek en zang).

De tocht is zo’n 12 kilometer lang

Marjolein Buytenhuys

Het orgelspel door Okke Jan Ottens , begeleid door vocalist Marjolein Buytenhuys, begint om 10:30 uur in Leermens. Daarna volgt spel in ‘t Zandt om 11:45 uur; in Zeerijp vanaf 13:00 uur en in Eenum vanaf 14:15 uur. Om15:45 uur eindigen organist en vocalist weer in Leermens. Natuurlijk zijn er pannenkoeken verkrijgbaar, maar ook is er soep, koffie, glühwein, Leermster Krombekken in de vier kerken verkrijgbaar.

Er kan worden gestart in alle vier kerken, waar ook de routebeschrijvng en het programma verkrijgbaar zijn. Deelname is gratis.