Kades Snikkepad Delfzijl krijgen nog voor herindeling opknapbeurt

De walbeschoeiing langs de woonschepenhaven aan het Snikkepad in Delfzijl wordt komend jaar aangepakt. De gemeente is daar een plan voor aan het smeden.

Hoeveel geld de operatie gaat kosten en wanneer de werkzaamheden precies beginnen, weet wethouder Jan Menninga nog niet. ,,We zijn ermee bezig. Het is een ingewikkelde klus omdat er leidingen in de kade zitten die naar de woonschepen lopen.’’

Verrot

De wal die in 2005 is vernieuwd met zogeheten platohout, is op sommige plekken zo verrot, dat het afbrokkelt. Dat levert gevaarlijke situaties op voor vissers en spelende kinderen, maar ook voor de bewoners van de woonschepen.

(Tekst leest door onder foto)

Bij de gemeente zijn dan ook klachten over de kade binnengekomen. Fractie 2014 stelde in 2018 schriftelijke vragen over de staat van de walbeschoeiing. Delfzijl besloot destijds geen actie te ondernemen omdat de beschoeiing onder water nog in goede staat was.

Het is de bedoeling dat de kade nog voor de herindeling wordt aangepakt, want de gemeente Delfzijl wil volgens Menninga ‘schoon door de poort’. Voor de klus is geld gereserveerd in de begroting.

(Tekst leest door onder foto)

Appingedam

In fusiegemeente Appingedam verzakken de kades ook. Daar gaat het echter om kilometers aan walbeschoeiing waar een oplossing voor moet worden gezocht. Wethouder Lea van der Tuin zei vorig jaar dat moet worden onderzocht in welke staat de kades precies verkeren. Op basis van die rapportage wordt een plan van aanpak gemaakt.

De gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum gaan op 1 januari 2020 samen verder als een gemeente onder de naam Eemsdelta.