De Cultuurgastjes vervullen wensen met project: 'Laiverd, wat wils't?'

Wat wens jij voor je eigen buurt, dorp, straat of stad? Een standbeeld van je buurman of een borrel met de andere bewoners? Met het wensproject ‘Laiverd, wat wils’t’ willen De Cultuurgastjes de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum aantrekkelijker maken.

‘Laiverd, wat wils’t?’, staat er met geelgroene graffiti op een stoeptegel. Postkaarten met dezelfde tekst liggen op verschillende locaties in de drie gemeenten Appingedam, Delfzijl en Loppersum. De vraag is onderdeel van een kersvers project.

Manon Luchies en Jurgen van Tolie, samen De Cultuurgastjes en sinds de zomer van 2019 projectleiders bij Stichting IVAK, doen een oproep aan alle inwoners van de gemeenten Appingedam, Loppersum en Delfzijl om wensen die hun buurt verbeteren te delen.

Uitdaging

,,We hebben bij het IVAK de uitdaging gekregen om kunst en cultuur te gebruiken om mensen elkaar te laten ontmoeten. Onze eerste vraag was: waar hebben de mensen behoefte aan? En toen dachten we: waarom vragen we het ze niet zelf? Zo zijn we op het idee gekomen’’, zegt Luchies.

En die wensen mogen écht over van alles gaan, als ze de regio maar op de een of andere manier verbeteren: van het organiseren van buurtbarbecues tot het plaatsen van een standbeeld van de leukste dorpsbewoner. Maar eigenlijk noemen Luchies en Van Tolie liever geen voorbeelden, juist omdat alles mag.

Positief nieuws

Luchies denkt dat zo’n project als dit juist nu belangrijk is voor de toekomstige gemeente Eemsdelta. ,,Het is een regio waar veel speelt. Het komt best vaak negatief in het nieuws. Wij willen het gebied juist in een positief daglicht zetten.’’

,,We zijn net begonnen met de campagne en de inzendingen druppelen nu al binnen. Dat is heel erg leuk.’’ De inwoners van de drie gemeenten kunnen tot 29 februari hun wens doorgeven aan De Cultuurgastjes van stichting IVAK. Alle inzenders krijgen een persoonlijke reactie op hun wens, in de vorm van een advies.

250 euro

De winnende wens wordt op 4 maart bekend gemaakt. De winnaar krijgt een startkapitaal van 250 euro, een concreet projectplan en ondersteuning bij de uitvoering van dat plan en toegang tot IVAK’s netwerk, kennis en expertise.

Het IVAK is de culturele netwerkorganisatie van de gemeenten Delfzijl, Appingedam en Loppersum. Die drie gemeenten fuseren op 1 januari 2021.

Wensen kunnen worden ingestuurd via deze link.