Opgefleurde lelijkste dorpstraat van Nederland geopend met fraaie A-Ford

OOSTEINDE - De vernieuwde Hooilandseweg tussen Roodeschool en Oosteinde is officieel geopend door gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk van de provincie Groningen en wethouder Eltjo Dijkhuis van de gemeente Het Hogeland.

Ze deden dat in Oosteinde door in een oldtimer - een A-Ford uit 1931 - door een foto van de oude situatie de nieuwe Hooilandseweg op te rijden. De auto is eigendom van de heer G. Zwart uit Roodeschool. Hij kocht de auto in 1982 en restaureerde hem volledig.

Aansluitend op de opening was er voor inwoners van Roodeschool en Oosteinde een feestelijke bijeenkomst in dorpshuis ‘Ons Huis’.

De vernieuwde Hooilandseweg is verkeersveiliger en verbetert ook de uitstraling van de aanliggende dorpen Roodeschool en Oostereinde. Er is meer groen en ruimte voor fietsers en voetgangers. De komende weken worden de laatste afrondende werkzaamheden uitgevoerd.

Drie miljoen

Sinds mei van dit jaar is er gewerkt aan de Hooilandseweg. Hier ging een lange voorbereiding aan vooraf. Het project kostte ruim drie miljoen euro en is door de provincie Groningen en de gemeente Eemsmond/Het Hogeland gezamenlijk uitgevoerd.

Lelijkste dorpsstraat

Verantwoordelijk wethouder Eltjo Dijkhuis feliciteerde Roodeschool en Oosteinde met de nieuwe weg die hij ‘een aanwinst en een visitekaartje’ voor beide dorpen noemde. „De, wat wel genoemd wordt, ‘lelijkste dorpsstraat van Nederland’ is opgefleurd en de verkeersveiligheid heeft een flinke oppepper gekregen”, stelde Dijkhuis.

Gedeputeerde Fleur Gräper-van Koolwijk: „Dat ben ik roerend met wethouder Dijkhuis eens. En kijk eens wat we samen kunnen bereiken. En met samen bedoel ik natuurlijk ook met de dorpen en hun inwoners.”

Beide dorpen kregen ook een cadeau aangeboden van de provincie en de gemeente: hout waarvan de dorpsbewoners marktkramen kunnen maken. Het hout is geleverd door een bedrijf uit Roodeschool.