Nieuwe erfgoedstichting wil behoud kalkoven Appingedam

APPINGEDAM - De Stichting tot behoud van industrieel en cultureel erfgoed stad Appingedam (BICSA) is vorige week officieel opgericht bij Emmius notarissen. In eerste instantie wil men de kalkoven aan de Dijkhuizenweg restaureren en openstellen voor publiek.

De Stichting vindt zijn oorsprong in het idee dat er in de stad Appingedam nog veel industrieel en cultureel erfgoed aanwezig is, dat het absoluut verdient om behouden te blijven. Het idee begon bij de kalkoven op de gemeentewerf aan de Dijkhuizenweg. Toeristen die een rondje Appingedam maakten met de rondvaartboot vroegen of de kalkoven bezocht kon worden. Ook van verscheidene Damsters kwamen zulke vragen.

Industrieel verleden

De stad Appingedam heeft een rijk industrieel en cultureel verleden. De plekken waar deze bedrijven stonden zijn vaak nog bekend door de naamgeving. Zoals het DAM-terrein, waar ooit het carrosseriebedrijf van de DAM zetelde en de straatnaam De Smederij in het centrum van de stad, waar de smederij, later machinefabriek van Ter Borg en Mensinga was gevestigd. Dit bedrijf maakte grote dorsmachines en stropersen voor de landbouw, onder de naam Borga.

De nieuw opgerichte Stichting BICSA zal zich als eerste buigen over de restauratie van de kalkoven aan de Dijkhuizenweg. Een markant gebouw, en tegelijk een rijksmonument , dat echter staat te verkommeren. Vroeger waren er veel meer kalkovens. Kalkovens waren net als steenfabrieken en houtzagerijen enorm belangrijk voor de bouw.

Een breed samengesteld kalkovencomité houdt zich al enige tijd bezig met de toekomst van de kalkoven: hoe is deze te behouden? De stichting komt voort uit dit kalkovencomité.

Toeristische functie

Ook de gemeente Appingedam wil zich graag inzetten voor restauratie van de kalkoven. De stichting en de gemeente hebben overlegd om de kalkoven van de ondergang te redden. Een overeenkomst is in de maak. De stichting zal trachten de nodige gelden bij elkaar te krijgen. De bedoeling is de kalkoven zoveel mogelijk in oorspronkelijke staat terug te krijgen, met ook een toeristische en educatieve functie.

Het eerste bestuur van de Stichting BICSA bestaat uit Hans Meijer als voorzitter, Erik Meijer als secretaris, Jaap Pilon als penningmeester en Martinus van Hoorn als bestuurslid.