Een simpele aardappel, daar komt nog heel wat bij kijken

EENRUM - Veel mensen brachten zaterdag een bezoekje aan de open boerderijdag van Karel en Hans Biemond in Eenrum. In de gloednieuwe schuren en kas draaide het allemaal om aardappelveredeling.

En daar komt nogal wat bij kijken, merkten de bezoekers. Heel veel soorten aardappels stonden in lange rijen met kistjes uitgestald.

Nieuwe rassen

Aan de orde kwamen de verschillende aspecten van aardappelveredeling. Het kweken van nieuwe rassen vergt veel onderzoek en uitproberen, zo werd duidelijk. Zien en proeven maken daar vanzelfsprekend belangrijke onderdelen van uit.

De Biemonds vertelden gedreven over wat er voor nodig is om tot een goed ras te komen. Er was ook een kok aanwezig om te laten zien hoe je test of een aardappel geschikt is om patat van te bakken. Een beoordeelaar van aardappels legde uit welke criteria hij hanteert.

Duurzaamheid

Op deze leerzame dag konden bezoekers ook nog eens kennismaken met de nieuwste technologie op het gebied van duurzaamheid.

De aardappelveredelingsdag maakt deel uit van het project Waddenland: Land van Boeren en Vissers. Dit is een gezamenlijk project van Stichting Promotie Waddenland en 15 vissers, boeren en toeristische ondernemers in de regio. Doel is inwoners en toeristen in de regio Waddenland in contact te brengen met het boerenleven en hen te laten zien en leren waar ons dagelijkse voedsel vandaan komt en hoe dit geproduceerd wordt.