Na aangiftes ook in Noorden onderzoek naar seksueel misbruik Jehova's Getuigen

Het Openbaar Ministerie heeft ook onderzoek gedaan naar seksueel misbruik door (ex-) leden van Jehova’s Getuigen in Noord-Nederland. Dat heeft een woordvoerster van het parket-generaal vrijdag bevestigd.

Tot nu toe heeft het parket-generaal van het OM steeds gezegd dat er in het Noorden geen onderzoeken naar misbruik binnen de Jehova-gemeenschap liepen. Dat is dus wel het geval.

In een van de zaken komt het volgens het OM niet tot strafvervolging, omdat de verdachte inmiddels is overleden. Een woordvoerder van Reclaimed Voices, die opkomt voor de misbruikslachtoffers, stelt dat het zeer waarschijnlijk gaat om een vrouwelijk slachtoffer uit Meppel. Zij is veertig jaar geleden als 13-jarig meisje misbruikt door een ouderling van de Jehova’s Getuigen, dat begon tijdens bijbelstudie.

Bijna een jaar geleden is een doorzoeking gedaan in het landelijke Jehova-kantoor in Emmen. Volgens stichting Relcaimed Voices is ook een huis van een ouderling in Hoogezand doorzocht. Het OM zegt dat tien van de elf misbruikonderzoeken zijn afgerond.