Nieuwe directeur voor Werkplein Fivelingo

Gert-Jan van Westerveld is de nieuwe directeur van Werkplein Fivelingo. Hij neemt de werkzaamheden van de vorige directeur Bart Lensink over. Lensink was nog maar sinds januari directeur van het werkvoorzieningsschap.

Volgens wethouder Meindert Joostens van Delfzijl, tevens voorzitter van het Dagelijks Bestuur van Werkplein Fivelingo, is besloten de oude directeur te vervangen omdat er extra kennis nodig is om het Werkplein weer op de rails te krijgen.

Joostens: „De huidige directeur heeft een goede start gemaakt en verbeteringen doorgevoerd, maar gelet op de naderende herindeling is extra expertise nodig.’’

Lensink werd in januari aangesteld als vervanger van Egberdien ten Brink. Zij stond 12,5 jaar aan het roer van de organisatie. Het was de bedoeling dat Lensink tot aan de herindeling in 2021 de scepter zou zwaaien bij Fivelingo. Hij bouwt vanaf nu langzaam af. De nieuwe directeur begint volgende week. Ze zullen eerst een tijdje samenwerken, daarna neemt Lensink helemaal afscheid.

Begrotingstekort

De wisseling komt nadat in september bekend werd dat Werkplein Fivelingo met een begrotingstekort van 2 miljoen euro kampt. Dat tekort werd volgens Joostens onder meer veroorzaakt door onvoorziene kosten en door een stijging van het aantal mensen dat aanklopt bij het werkvoorzieningsschap.

Werkplein Fivelingo regelt onder meer de uitkeringen, minimaregelingen en Participatiewet voor Appingedam, Loppersum en Delfzijl. Die drie gemeenten gaan in 2021 samen verder in de gemeente Eemsdelta.

Doelstelling Fivelingo

De belangrijkste doelstelling van Fivelingo voor de komende tijd is zoveel mogelijk mensen aan een baan helpen. Het aanstellen van een nieuwe directeur moet daarbij helpen. Volgens Joostens heeft Gert-Jan van Westerveld veel ervaring op dit gebied.

Het is niet de enige maatregel die genomen wordt. De samenwerking tussen de gemeenten en het Werkplein wordt ook geïntensiveerd.

Zo hebben de drie gemeenteraden allemaal gevraagd om regelmatig op de hoogte te worden gehouden van het reilen en zeilen binnen het Werkplein en wordt er een intergemeentelijke werkgroep ingesteld die zich samen met het management van Fivelingo in gaat zetten om de doelstellingen te halen.

Verrassing voor de raadsleden

Raadsleden van de drie gemeenteraden durven nog niet goed te zeggen wat ze van de verandering vinden.

,,Ik weet het nog niet’’, zegt fractievoorzitter Geert-Jan Reinders van Loppersum Vooruit. ,,Zoals het eraan toeging bij het Werkplein, dat kon ook niet langer. We moeten maar aannemen dat het iemand is die capabel is.’’ Zijn collega-raadslid Aagtje Elderman-Star van het CDA hoopt dat de nieuwe directeur inderdaad in staat is om de uitstroom te bevorderen.

Damster fractievoorzitter Cees van Ekelenburg (D66) heeft alleen de naam van de nieuwe directeur voorbij zien komen. ,,Geen idee hoe dit gaat uitpakken. Het dagelijkse bestuur van Fivelingo blijft immers gewoon hetzelfde.’’

Edward Stulp van de Lijst Stulp in Delfzijl opperde twee weken geleden nog dat het misschien tijd werd om de leden van het dagelijks bestuur te vervangen. Hij vindt onder meer dat Joostens, die al dertien jaar betrokken is bij het werkvoorzieningsschap, teveel betrokken is bij de doelgroep.