Bestemmingsplan De Tip in Appingedam ligt vast

De herontwikkeling van ‘De Tip’ in Appingedam kan eindelijk van start. De rechter heeft het bezwaar van een omwonende ongegrond verklaard.

Het gaat om de locatie die ‘De Tip’ wordt genoemd: een soort schiereiland in de vorm van een driehoek. Het ligt pal naast het centrum en wordt begrensd door het Damsterdiep, het Nieuwe Diep en de Bouwmeesterstraat.

Vroeger stond hier de gasfabriek. Dat werd in 1905 gebouwd door Carl Franke uit Bremen. Na de sluiting van de fabriek stonden de oude panden jarenlang leeg. Inmiddels is het een kale vlakte. De zwaar vervuilde bodem is gesaneerd.

Roet in het eten

De plannen om hier woningen te bouwen, bestaan al jaren. De economische crisis gooide roet in het eten. In 2016 zijn de gesprekken weer opgestart en de voorbereidende activiteiten begonnen.

Woningcorporatie Het Groninger Huis, de gemeente Appingedam en projectontwikkelaar Heuvelman Projecten BV gaan De Tip samen nieuw leven inblazen. Heuvelman wil hier zo’n vijftien vrijstaande huizen bouwen. Het Groninger Huis realiseert dertig levensloopbestendige woningen voor de sociale huursector. Alle huizen zijn gasloos.

Over de planning kan de gemeente nog niets zeggen, die wordt nog nader afgestemd met de betrokken partijen.

Het is overigens niet het enige voormalige fabrieksterrein waar de gemeente graag nieuwe woningen wil bouwen. Daar waar voorheen de strokartonfabriek stond moet de nieuwe wijk De Eendracht verrijzen.