Rommelmarkt voor belevingsgericht wonen

DELFZIJL - De locatie Van Julsingha in Delfzijl van woonzorgorganisatie Noorderzorg houdt op woensdag 20 november een rommelmarkt.

De opbrengst is bestemd voor de inrichting van de huiskamers en gangen van de woonzorginstelling, hetgeen ten goede komt aan het leefgenot van de bewoners.

„Die bewoners die bij ons op de verpleegunit hebben voornamelijk de Ziekte van Alzheimer of andere vormen van dementie,” legt huiskamerassistente Joyse Sausele uit. „Voor hen is een veilige en vertrouwde omgeving, waarin zij worden uitgedaagd en tegelijkertijd ook de rust krijgen erg belangrijk. Bij de verschillende vormen van dementie is het filter in de hersenen verstoord en daardoor komen prikkels meteen binnen. Een prettige omgeving is dus van directe invloed op het welzijn. Het is onze taak om hen die omgeving te bieden. Samen met de verzorging ondersteunen we de bewoners bij het eten en drinken, maar ook zorgen we ervoor dat de bewoners zich op hun gemak voelen. Dat doen we voornamelijk op de huiskamers waar ongeveer 10 bewoners verblijven. Dat is niet altijd een eenvoudige opgave..”

Huiselijk maken

„De moeilijkheid is dat ieder mens verschillend is,” vult Lizette Trinidad aan. „Dat maakt het werk ook erg leuk. Voor ieder mens heeft thuis een andere betekenis. We willen de huiskamers en gangen dan ook zo inrichten dat iedereen zich er thuis voelt. We willen het voor iedereen meer huiselijk maken. De inrichting die we nu hebben voldoet daaraan niet helemaal. Door de jaren heen zijn er bijvoorbeeld wat meubels bijgekomen, waardoor de stijlen niet op elkaar aansluiten en het geen rustig geheel vormt. Ook is er de behoefte aan bijvoorbeeld specifieke spulletjes waarmee we onze bewoners nog beter kunnen begeleiden en zowel het leefplezier als de vaardigheden die zij hebben kunnen behouden. Om dit te realiseren is er geld nodig. Helaas zijn de budgetten in de zorg beperkt dus houden we op woensdag 20 november van 15 uur tot 18.30 uur een rommelmarkt. Maar het is meer dan een rommelmarkt. Het wordt gewoon een hele gezellige middag met activiteiten rondom de rommelmarkt.”

Positieve gezondheid

„De laatste jaren is er in de zorg veel meer aandacht voor het dementievriendelijk wonen,” legt Sausele uit. „Noorderzorg werkt vanuit de positieve gezondheid. We kijken naar wat de mensen kunnen en willen de mensen zich thuis laten voelen. Hun appartement en de gezamenlijke huiskamer is hun huis. Daarin staan de wensen en mogelijkheden van de bewoner centraal. We willen de eigen regie zoveel mogelijk bij de bewoner houden. Bij bewoners met dementie is dat niet altijd eenvoudig. Iedereen wordt op een andere manier geprikkeld en reageert op de omgeving. Dat vergt een bepaalde omgang. Het is maatwerk, omdat niet iedere bewoner dezelfde gebruiksaanwijzing heeft. We hebben een heel divers team, zodat we elke bewoner de zorg kunnen geven die hij of zij nodig heeft. Ook de omgeving is daarop van invloed. We zijn druk bezig om daarin verdere stappen te maken.”

Mark Giesolf