Burgemeesters Delfzijl, Amsterdam, Heerlen en Sluis houden stedenband in stand

Vier burgemeesters van vier Nederlandse steden kwamen vrijdagmiddag samen op de dijk in Delfzijl: Femke Halsema van Amsterdam, Emile Roemer van Heerlen, Marga Vermue-Vermue van Sluis en Gerard Beukema van Delfzijl.

Tijdens de bijeenkomst in het Eemshotel, waarbij ook wethouders en medewerkers uit de gemeenten aanwezig waren, maakten de burgemeesters bekend dat ze de stedenband, die tussen de vier gebieden bestaat, aanhouden.

In 2014 gingen Sluis, Heerlen, Amsterdam en Delfzijl samen een stedenband aan. Het was een idee van de toenmalige burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan. Hij wilde de drie krimpgemeenten aan de randen van het land helpen.

Krimp en aardbevingen

,,Die samenwerking willen we gaan intensiveren”, zegt burgemeester Halsema. In plaats van jaarlijks samenkomen, willen de burgemeesters halfjaarlijks bijeenkomen. Ze noemde de stedenband een van de mooiste onderdelen van de erfenis van Van der Laan, omdat het laat zien dat Amsterdam niet alleen naar binnen gekeerd is.

Burgemeester Beukema is zeer positief over de middag waarin hij urenlang met zijn collega-burgemeesters heeft gepraat. Hij presenteerde onder meer de problemen op het gebied van krimp en de aardbevingen.

Vooral burgemeester Vermue-Vermue van Sluis vond het indrukwekkend om de schade van de bevingen van zo dichtbij te zien. ,,Ik begrijp de ernst van de situatie nu veel beter.”

Van kademuren tot verzakkingen

Sluis, Heerlen en Delfzijl hebben onder meer op het gebied van krimp veel met elkaar gemeen. In Amsterdam spelen veelal tegenovergestelde problemen. Door de lijntjes kort te houden, willen de burgemeesters elkaar helpen.

Zo waren er in Sluis problemen met een kademuur. De gemeente Amsterdam heeft daar veel kennis van. Tussen Heerlen en Amsterdam kan overleg plaatsvinden over een snellere verbinding tussen de hoofdstad en Aken. En ook Delfzijl profiteert van de stedenband. ,,Wij kunnen bijvoorbeeld hier in Delfzijl en Loppersum helpen door kennis over verzakkingen te delen’’, zegt Halsema. ,,Daar kampten wij bijvoorbeeld door de werkzaamheden aan de Noord-Zuidlijn.

Over een halfjaar willen de burgemeesters opnieuw samen overleggen. Mogelijk stromen uit dat overleg meer concrete plannen.