Aldel krijgt 50.000 vierkante meter zonneceldaken

DELFZIJL - Aluminiumproducent Aldel in Delfzijl krijgt 50.000 vierkante meter zonnecel-daken.

De tien voetbalvelden aan zonnecellen worden op diverse fabriekshallen geïnstalleeerd door Ecorus Development. De verwachte capaciteit uit zon ligt tussen de 8 en 12 MW. Drie bedrijven hadden een voorstel ingediend.

Donderdag is de intentieverklaring getekend door Aldel-directer Chris McNamee en oprichter Philippe Vanhoef van Ecorus.

Eind volgend jaar

De doelstelling van de samenwerking is het onderzoek naar de haalbaarheid van het bouwen, onderhouden en exploiteren van een zonnecelinstallatie op de daken van DAMCO. Voor het project wordt SDE+ subsidie aangevraagd. Als alles naar wens verloopt, worden de zonnepanelen eind volgend jaar geplaatst.

De plaatsing van zonnecellen op de fabrieksdaken van Aldel past in de toekomstvisie en strategie van de aluminiumproducent. Het daarvoor opgestelde tienjarenplan wordt in drie fasen uitgevoerd. In dit plan wordt gekeken naar het reduceren van CO2-uitstoot, overschakelen naar duurzame energie, zelf duurzame energie opwekken en het afstemmen van de productie op de beschikbare capaciteit in het net. En dat laatste is weer belangrijk voor het balanceren van het energienet zodat meer duurzame energie het net op kan komen.