Delfzijl is ondanks zorgen toch akkoord met allerlaatste begroting

Raadsleden maken zich zorgen over zaken als jeugdzorg, sport, onderwijs en Werkplein Fivelingo, maar zijn over het algemeen tevreden over de allerlaatste begroting van Delfzijl.

Het begrotingstekort van twee miljoen euro bij werkvoorzieningsschap Werkplein Fivelingo blijft een punt van zorg. Net als spraakmakende onderwerpen zoals PFAS en stikstof.

Fractievoorzitter Janny Volmer (PvdA): ,,We zien dat veel heringerichte gemeenten er droevig voor staan. Dat baart ons zorgen, met name met het oog op de kleine reserves van de Appingedam en Loppersum.’’

De gemeente vormt vanaf 2021 samen met Appingedam en Loppersum de gemeente Eemsdelta. Delfzijl heeft zijn schaapjes aardig op het droge. De fusiegemeenten hebben minder vet op de botten.

Hondenbelasting

Zoals meestal het geval is bij de jaarlijkse bespreking van de begroting, werden er flink wat moties en amendementen ingediend.

Lijst Stulp diende een amendement in om de hondenbelasting in Delfzijl voor het komende jaar af te schaffen. Het besluit over het voorstel is uitgesteld naar de volgende raadsvergadering. Er waren evenveel stemmen voor als tegen.

Het onderwerp belooft een interessante discussie te worden in de aanloop naar de herindeling. In Appingedam betalen de inwoners geen hondenbelasting. In Loppersum wel. Ook zitten er nogal wat verschillen tussen de bedragen. In Loppersum betalen hondeneigenaren zo’n twintig euro meer voor één hond dan in Delfzijl.

Alzheimercafé

Namens de Seniorenpartij diende fractievoorzitter Jan Ottens een aantal moties in. Met name de motie waarin hij oproept om een Alzheimercafé op te richten in Delfzijl, leidde tot discussie.

De raadsleden vroegen zich af of het echt nodig is om zoiets te beginnen in de havenstad, als er al een soortgelijk café in Appingedam bestaat. De motie haalde het niet.

Kerstman

Naast serieuze discussies over de begroting, was er ook ruimte voor een klein grapje. Financiën-wethouder Jan Menninga (71) kreeg tijdens de vergadering een kerstman cadeau van de Partij van de Arbeid. Eentje met vijf zakjes gouden chocolademunten.

Het cadeau is een knipoog naar een uitspraak van Hans Wiegel. Hij zei in 1972 tegen Joop den Uyl tijdens een debat in de Tweede Kamer: ,,Sinterklaas bestaat.’’

Wethouder Menninga maakte de eerste (na de herindeling in 1990) en de laatste begroting van Delfzijl.