WinterWarm Appingedam nieuw evenement

APPINGEDAM - Winterwarm Appingedam is de naam van het nieuwe evenement dat op zaterdag 7 december van 13.00 tot 21.00 uur de opmaat moet zijn richting de feestdagen. Het komt in de plaats van Lutje WinterWelvaart Appingedam en Kunst in de Kerk. Winterwarm Appingedam staat in en om de Nicolaïkerk vooral in het teken van ambachtelijk werk. Het thema van de eerste editie is: eigen handwerk creatie.

Vorig jaar werd het altijd drukbezochte Kunst in de Kerk voor het eerst op een andere manier vormgegeven. Dat was niet bepaald een succes en ontving nogal wat kritiek van de trouwe bezoekers. Besloten is het roer helemaal om te gooien. De organisatoren van het eerste uur, Henk en Greet Dijkstra , hebben het evenement nu kunnen overdragen aan Hero en Janneke Woldhuis. Dat doen ze met een gerust hart, want dit stel is samen met een enthousiaste groep vrijwilligers verantwoordelijk voor een hele rits evenementen in de Fivelstad.

Paraplu Bie Daip

Dat doen ze allemaal onder de paraplu van Stichting Bie Daip, dat al jaren één van de grootste shantyfestivals in Europa in Appingedam organiseert. Bie Daip was al bij Kunst in de Kerk betrokken door tegelijkertijd een maritieme markt achter de Nicolaïkerk te houden, met enkele schepen van WinterWelvaaart uit Groningen als gast.

Nationale qulltcollectie

Het is opnieuw de bedoeling meerdere schepen naar Appingedam te halen, maar de nadruk ligt op andere zaken. „We hebben gewoon gekeken naar wat op dit moment hot is bij mensen van alle leeftijden,” legt Hero Woldhuis uit. „Zo zijn we bij de aandacht voor ambachtelijke zaken uitgekomen. Er komen in de kerk niet alleen kramen met spullen die door de standhouders zelf gemaakt zijn, maar er wordt ruimte vrijgehouden voor een quilttentoonstelling van de nationale quiltcollectie, terwijl er ook een high tea is. Verder zijn er veel workshops in verschillende technieken. Het wordt heel breed van opzet. We trekken het thema ook door in het park en in het centrum, het loopt van binnen naar buiten. Het is dan wel geen echte kunst, maar het is wel heel knap gemaakt, allemaal. Op bijzondere plekken in Appingedam komen fraaie objecten te staan. Via Facebook wordt daaraan een fotowedstrijd gekoppeld.”

IJsbaan

„Verder is er veel muziek en theater,” vult Janneke Woldhuis aan. „Er zijn veel singer-songwriters. Voor de kinderen is er speciale aandacht. Naast dat ze geschminkt kunnen worden, kunnen kinderen meedoen aan een workshop ambachtelijke kerstballen maken en vilten kerstbomen versieren in de kerk. Voor hen hebben we buiten voor de derde keer de overdekte ijsbaan. Het is de bedoeling dat het weer een echt gezellig evenement wordt.”

Maritieme markt

Achter de kerk op de maritieme markt zijn in en om de bomen ook kunstige voorwerpen te vinden. Verschillende foodtrucks verzorgen daar de inwendige mens en vertegenwoordigers van scholen en verenigingen bemannen kramen met een verloting en kniepertjes. „We proberen er zoveel mogelijk mensen bij te betrekken, vertelt Janneke. „Zo zijn alle zorginstellingen met kramen in de kerk vertegenwoordigd.”

Spinnen op een fiets

„En we zoeken nadrukkelijk de verbinding met de plaatselijke middenstand,” zegt Hero. „Die dag moet duidelijk worden wat Appingedam allemaal te bieden heeft. Het wordt een dag met heel veel variatie. In de kerk kunnen mensen bij voorbeeld ook wol spinnen op een fiets.

Het organiseren zit de Woldhuisjes in het bloed. „We vinden dat heel leuk om te doen,” vertelt Hero. „Alleen de financiën rondkrijgen, dat blijft altijd spannend.”

En Henk en Greet Dijkstra? Die zullen vanzelfsprekend tijdens het nieuwe evenement van de partij zijn. „We hebben het nu echt overgedragen,” zegt Henk. „We zijn nog wel beschikbaar voor hand- en spandiensten.”

Bram Noordhuis