Appingedam presenteert allerlaatste begroting als zelfstandige gemeente

De Damsters gaan er op het gebied van gemeentelijke belastingen in 2020 ongeveer een tientje op achteruit. Dat blijkt uit de begroting die de gemeente Appingedam vrijdag heeft gepresenteerd.

De onroerendezaakbelasting stijgt een beetje, net als de tarieven van de afvalstofheffing en rioolheffing. Dat komt onder meer omdat de verwerking van afval duurder is geworden. Die stijging is direct te voelen in de portemonnee van de inwoners.

Zorgenkindje

,,Ik ben niet ontevreden en dat is een understatement’’, zei wethouder Annalies Usmany (GemeenteBelangen). De gemeente heeft zowel de Damster begroting voor 2020 als de meerjarenbegroting sluitend gekregen.

Onderwerpen als jeugdzorg en Werkplein Fivelingo blijven zorgenkindjes. Daarom stopt de gemeente voor het komende jaar in ieder geval drie ton in die reservepot. Of dat genoeg is, moet blijken. ,,Het is in ieder geval een eerste buffer.’’

Grote projecten

In de begroting is ook rekening gehouden met grote projecten zoals de sloop en herbouw van ongeveer 1100 woningen in Opwierde. In Opwierde-Zuid start de sloop en herbouw van 398 woningen.

Er starten ook een aantal andere werkzaamheden. Zo wordt verpleeghuis Solwerd gesloopt om plaats te maken voor de nieuwe onderwijscampus, is het de bedoeling dat de twee brede scholen worden versterkt en wil de gemeente beginnen met de bouw van de eerste 60 woningen op het nu nog lege terrein de Eendracht.

Allerlaatste zelfstandige begroting

Het is de allerlaatste begroting van de zelfstandige gemeente. In 2021 vormt Appingedam samen met Delfzijl en Loppersum de nieuwe gemeente Eemsdelta.