Voordeeltjes voor Damster woningeigenaren bij verduurzaming

Dakisolatie, isolerend glas of de aanschaf van een warmtepomp. Particuliere woningeigenaren uit de gemeente Appingedam kunnen hun woning vanaf 1 november voordelig verduurzamen. De gemeente stelt hiervoor twee stimuleringsregelingen beschikbaar.

Particuliere woningeigenaren kunnen met de duurzaamheidslening tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan hun huis financieren.

Voorwaarden

Er zitten wel wat voorwaarden aan. Zo kan de lening alleen gebruikt worden voor werkzaamheden die nog niet begonnen zijn.

Ook werd in de raadsvergadering donderdagavond afgesproken dat de lening niet gebruikt mag worden voor de aanschaf van een palletkachel. De raadsleden stellen dat zo’n kachel niet duurzaam is, omdat er onder meer fijnstof bij vrijkomt.

Voordat de lening wordt verstrekt, moet aan de hand van een scan – het ‘maatwerkadvies energiebesparing’ – worden bepaald wat de meest rendabele maatregelen zijn. De lening wordt in de vorm van een bouwkrediet verstrekt.

Maximaal 15.000 euro lenen

De gemeente heeft de duurzaamheidslening ondergebracht bij het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn). Dit fonds neemt, na goedkeuring door de gemeente, de aanvraag in behandeling.

Het geld kan tegen gunstige voorwaarden – lage rente – worden geleend; minimaal 2500 en maximaal 15.000 euro.

Tegemoetkoming in kosten maatwerkadvies

Voor een tegemoetkoming in de kosten van het maatwerkadvies energiebesparing is de Subsidie Maatwerkadvies Energiebesparing beschikbaar gesteld.

Woningeigenaren kunnen vanaf 1 november bij de gemeente Appingedam een subsidie aanvragen voor 50 procent van de kosten met een maximum van 150 euro.

In het maatwerkadvies staat niet alleen welke maatregelen het meeste opleveren, maar ook wat de kosten zijn en hoelang het duurt voordat de investering is terugverdiend.