Gediplomeerd Parkinson-bokstrainer bij boksvereniging Appingedam

APPINGEDAM - Trainer Jan Koops van boksvereniging Appingedam heeft het certificaat trainer Parkinson Boxing behaald alsmede het Amerikaanse Rock Steady certificaat.

Het Parkinson Boxing certificaat is het Nederlandse certificaat om mensen met de diagnose Parkinson te mogen lesgeven. Het Amerikaanse Rock Steady certificaat is wereldwijd erkend. Boksvereniging Appingedam is hiermee de enige boksvereniging in het Noorden met een trainer die zo uitgebreid op dit gebied gecertificeerd is.

Binnen de vereniging heeft ook trainer Jan Hartlief het certificaat sporttrainer Parkinson.

Aparte groep

Sinds maart is er een aparte groep mensen binnen boksvereniging Appingedam actief, die allemaal de diagnose Parkinson hebben gekregen. Mensen in verschillende stadia van de ziekte kunnen bij de boksvereniging terecht. Diverse oefeningen uit de bokssport komen aan bod, echter allemaal zonder lichamelijk contact. De nadruk hierbij ligt bijvoorbeeld op balans, coördinatie en dubbeltaken. Ook stemoefeningen komen hierbij aan bod. Er wordt samengewerkt met fysiotherapeuten die aangesloten zijn bij Parkinsonnet.

Veen baat

Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat mensen met de diagnose Parkinson veel baat hebben bij het beoefenen van de bokssport. Ze voelen zich er beter door, krijgen meer zelfvertrouwen en het kan zelfs de symptomen van de ziekte vertragen.

De groep traint elke maandagavond in de gymzaal van school Olingertil. Voor meer informatie: boksverenigingappingedam@gmail.com.