4 Mijl van Groningen: Misselijk van rook, sprint en Vifit, maar wel voldaan

Van inspanning verkrampte gezichten veranderden zondag na de 4 Mijl-finish al snel in vrolijkheid. Wat voor velen wel even slikken was: het drankje na afloop.

In een walm van nadampende lichamen en deospuiten komt een olijk trio in regenboogshirts aangelopen op de Grote Markt, op weg naar het café. Het zijn Wouter Lode (31), Kiki Ongering (25) en Inez Flanderijn (28) uit Groningen. Hoe lang ze over de 6,4 kilometer tussen Haren en de Vismarkt hebben gedaan? ,,Geen idee nog, maar we gingen niet zo snel als die Keniaan gisteren”, zegt Flanderijn, doelend op Eliud Kipchoge die er in Wenen in slaagde de marathon onder de 2 uur te lopen.

Kiki Ongering, Inez Flanderijn en Wouter Lode. Foto: DvhN

Dikke voet

Lode kreeg zaterdag tijdens het voetballen met SC Stadspark 3 tegen Middelstum 2 (Lode: ,,5-1 winnen, hoppa”) een tik op zijn voet. ,,Ding was aardig dik, vanochtend voelde het nog niet goed, maar ik dacht: ik ga gewoon rennen, met als enige doel deze twee voorblijven”, zegt Lode, knikkend richting Flanderijn en Ongering. ,,Het is hem ook nog gelukt, maar boeien”, zegt Ongering. ,,Het gaat ons vooral om de lol.”

Het viel het trio op dat er ondanks het miezerige weer meer sfeeracties waren dan andere jaren. ,,DJ’s en fanfares en zo. Echt top”, zegt Lode. ,,En ik heb zes high fives gedaan met kinderen langs de kant. Daar ga je harder van rennen.” Minder te spreken zijn ze over mensen die sigaren staan te paffen langs te kant. ,,Dat doe je toch niet, bij een sportwedstrijd? Kunnen ze dat niet verbieden of zo”, zegt Lode.

‘Ranzig, niet te doen’

,,Ik werd er zelfs een beetje misselijk van”, zegt Ongering. ,,Al kwam dat misschien ook door de eindsprint.” Ja, zegt Lode, of van die flesjes Vifit-drank na afloop. ,,Echt ranzig, niet te doen.” Ongering had dorst en sloeg de melkdrank met bananensmaak in een teug achterover. ,,Ik dacht dat het sportdrank was, zoals andere jaren. Dat is dan wel even schrikken, kan ik je vertellen.”

Daniël en Rafael Sauchelli, met achter hen hun vader Dino Sauchelli en hun neef Jeff Flokstra. Foto: DvhN

Even verderop staan Rafael (7), Daniël (14), hun vader Dino Sauchelli uit Harkstede (,,we zijn eigenlijk Stadjers, maar goed”) en hun neef Jeff Flokstra (22) uit Delft uit te hijgen. Nou ja, vooral Dino. Hij rende samen met Daniël, maar halverwege moest hij hem laten gaan. ,,Daniël zei: pa, mag ik? Tuurlijk jongen, gaan met die banaan, riep ik.” Ze zagen elkaar pas weer op de Vismarkt. Jeff begeleidde ondertussen Rafael, voor wie het de eerste keer was. ,,Wel goed”, zegt Rafael over hoe het ging. ,,Het is voor ons echt een familie-event”, zegt papa Dino. ,,Meestal zijn we hier nog wel een met meer dan vier man. Het hoort er gewoon bij.”

Krista Moeijes, Chahinda Adham en Micha van Houdt. Foto: DvhN

Sneuvelende pr’s

Op de hoek van de Oude Boteringestraat staan de vriendinnen annex collega’s (van kinderopvangorganisatie SKSG) Micha van Houdt (uit Usquert), Chahinda Adham (Sauwerd) en Krista Moeijes (Haren) foto’s te maken van hun medailles. Ze hapten alle drie een flink stuk van hun persoonlijk record af, dus de sfeer zit er lekker in. ,,Ik heb behoorlijk getraind voor de Dam tot Dam-loop, dus daar profiteer ik nu van”, zegt Moeijes.

Waar sommigen voor aanvang van de race langer dan ze lief was moesten wachten op de bus naar Haren vanuit Groningen, waren Van Houdt en Adham daar juist prima over te spreken. ,,Als haringen in een ton, dat wel. Ik had een vent van 90 kilo op schoot”, zegt Adham lachend. Ook zij beginnen spontaan over het Vifit-drankje. ,,Aparte keus, maar het zal met al die eiwitten wel goed voor het herstel zijn, denk ik”, zegt Moeijes. Ze moeten door, ze worden verwacht in ‘t Feithhuis. De smaak wegspoelen.