Op het Hoogezandster festival speelt de wereldtop van accordeonisten

In een al maanden van tevoren uitverkochte zaal van het Hoogezandster theater Kielzog vond het 25e internationaal accordeonfestival Hoogezand-Sappemeer plaats.

Het is dat de gemiddelde leeftijd van het publiek wat hoger ligt, anders had het zondagmiddag zeker op de stoelen gestaan bij het 25e internationaal accordeonfestival Hoogezand-Sappemeer.

Ooit begonnen bij Struvé in Sappemeer en al 19 jaar thuis in het Hoogezandster theater Kielzog. Directeur Ids Dijkstra feliciteerde organisator Adri Kruijer met zijn jubileum en zei te verwachten dat Kruijer bij Kielzog minstens de 25 jaar volmaakt. ,,Komt goed.’’

Hier spelen geen slechte artiesten

,,Hier spelen de beste accordeonisten van de wereld’’, weten Teake en Zwaantje van der Meer uit Tietjerk. Al 15 jaar komen ze naar het Groningse internationale accordeonfestival. Eén jaar moesten ze verstek laten gaan, toen kampte Zwaantje met staar. Helemaal gek zijn ze van Die Neuen Oberkrainer, de openingsact in Hoogezand die ze ook al in Steenwijk zagen. ,,Maar hier spelen geen slechte artiesten’’, weet Teake. ,,Hier speelt de wereldtop.’’

Inhaken en meedeinen

De acts werden aan elkaar gepraat door Kruijer zelf en ritmisch begeleid door Klaas Kreuijer op drums en Joris Bijleveld op contrabas. Of het nu het accordeon-entertainment (met Jordaan-medley) van de Belg Roger Pluymers is (als publiekslieveling voor de zesde keer aanwezig in Hoogezand), of de Willy Alberti-medley van ‘t Rembrandt Trio (voorheen Trio Manke Nelis); bij elke bekende melodie zingen en klappen de 450 bezoekers mee. Anders haken ze wel in en deinen mee op de populaire klanken.

Virtuositeit niet onder stoelen of banken

Speelde ‘t Rembrandt Duo al een tango van Astor Piazzolla, de Franse supervedette Eric Bouvelle (zondagmorgen om zes uur vertrokken uit Frankrijk, waar hij zaterdagavond nog moest spelen, ‘s middags om één uur in Hoogezand), op zijn zevende begonnen met spelen en wereldkampioen op zijn zestiende, steekt zijn virtuositeit niet onder stoelen of banken. Bouvelle besluit zijn eerste set met een medley van Franse chansons, met veel gevoel gezongen door een hoog gehakte zangeres in zwarte glitterjurk.

Hoogtepunt na maanden voorbereiding

Voor organisator Adri Kruijer is het accordeonfestival het hoogtepunt na maanden voorbereiding. Hij kondigt op het podium de artiesten aan en staat even later weer met een vriendelijk woord voor de bezoekers tussen het publiek. Kruijer doet het tot januari even rustig aan, maar na de jaarwisseling gaat hij weer vol voor het 26e internationaal accordeonfestival Hoogezand-Sappemeer.