App gaat eenzaamheid in Loppersum te lijf: 'Een soort Marktplaats voor ouderencontact'

Een app helpt eenzame inwoners van Loppersum binnenkort bij het vinden van gezelschap. Dat hoopt bedenker Jaap Nauta, die vrijdag zijn idee lanceert.

Eenzaamheid, dat is toch vooral iets van de grote stad? In een dorp kennen de mensen elkaar toch? Neem nu Nauta; tijdens het gesprek worden we regelmatig gestoord en schudt hij handen met mede-Lopsters.

Het is een misvatting, denkt de 56-jarige Nauta. De ex-Hardenberger, eerste winnaar van de Groninger Start-up in 2011, die jarenlang in de sales en marketing werkte en tien jaar geleden het boek schreefziet het ook om zich heen.

Eenzaamheid is niet iets dat alleen in de stad voorkomt, of alleen onder ouderen. Oud en jong, dorpeling en Stadjer, overal vind je het. Alleen zie je het natuurlijk niet altijd. Eenzame mensen hebben geen stempel op hun hoofd. En je kunt moeilijk aanbellen: bent u soms eenzaam?’’

In Loppersum voelt 43 procent zich eenzaam

Hij opent zijn laptop, googelt wat en laat de cijfers zien van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat 43 procent van de inwoners van Loppersum zich eenzaam voelt. In ‘t Zandt is het 46 procent en Zijldijk spant de kroon met 48 procent. Van de Lopsters voelt 9 procent zich zelfs ernstig eenzaam. Evenveel als in Zijldijk en Wirdum. In Groningen zijn Pekela en Hoogezand-Sappemeer met 48 procent het meest eenzaam, althans volgens deze statistiek.

Fenomeen

Treurige cijfers. Werk aan de winkel, vond Nauta. Hij besloot een app te maken om het fenomeen te lijf te gaan. De gemeente hielp hem een handje met 2000 euro subsidie. De inwoner van Loppersum hoefde niet bij nul te beginnen, want hij had eerder al een proefversie van een app ontworpen met het oog op ouderen. Nauta wilde hen zo helpen ‘de regie terug te pakken’.

,,Ik zag de cijfers over de eenzaamheid onder ouderen: dat waren er ruim een miljoen. Ik zag het bij mijn eigen vader, nadat zijn vrouw was overleden. Heel veel kinderen maken zich bezorgd om hun vader of moeder, nadat de partner er niet meer is. Wie houdt ze in het oog en bekommert zich om hen? De kinderen wonen nu eenmaal niet altijd om de hoek. Mijn vader had een buurvrouw die heel veel naar hem omkeek, maar dat heeft niet iedereen.’’

In de app, volgens Nauta een soort Marktplaats voor ouderencontact, kunnen senioren – nadat ze zijn ingelogd – aangeven wat ze willen. Een helpende hand, iemand om een keer mee naar het theater te gaan of bijvoorbeeld gewoon af en toe gezelschap. Zijn nieuwe app voor eenzame mensen, ‘Mijn keuze’, werkt ongeveer op dezelfde manier, maar is voor een veel grotere doelgroep. Namelijk iedereen die zich geïsoleerd of contactarm voelt.

Eenzaamheid

De app is in eerste instantie vooral bedoeld voor Loppersum en het omliggende gebied in de aardbevingsregio. Daar staat de leefbaarheid volgens hem onder druk. Niet alleen door eenzaamheid, ook doordat mensen tegen elkaar zijn uitgespeeld bij het herstel van schade en de versterking.

,,Hier in Loppersum heb ik een netwerk. Ik wil het dichtbij houden, zodat het maximaal effectief is. Ik hoop dat het wordt omhelsd. Dan kan ik het later altijd nog uitrollen in de rest van Groningen.’’

De ontwerper wil dat de app goed is te hanteren door de gebruikers. ,,Hij moet eenvoudig zijn. En ook veilig; er moet een vorm van controle zijn’’, aldus Nauta. Dus heeft hij besloten mee te liften met het al bestaande platform Wehelpen.nl en de Digitale Stamtafel. Zijn app wordt vrijdagmiddag in Loppersum gepresenteerd.

Nauta hoopt dat geïnteresseerde partijen hem kunnen helpen met de verdere ontwikkeling. Daarvoor is ook geld nodig. ,,Geef me een ton, bijvoorbeeld uit het Nationaal Programma Groningen, dan kan ik vijf jaar vooruit. Ik wil ook niet afhankelijk blijven van subsidie, uiteindelijk moet de app zichzelf bedruipen.’’

Spreekt hij als verkoper of als idealist? ,,Beide. Ik probeer het te combineren. Ik hoef er helemaal geen geld aan over te houden, maar ik wil wel graag uit de kosten.’’