Koudwatervrees tijdens de tweede Beleef Lauwersoog Swimrun

LAUWERSOOG - Het golvende en vooral koude water in het Nieuwe Robbengat leek vooraf de grootste uitdaging voor de honderd deelnemers van de Beleef Lauwersoog Swimrun.

Zaterdag gingen zij de uitdaging aan door het natuurgebied. Gekleed in speciale wetsuits en geschikte hardloopschoenen was het voor veel van de goedgetrainde atleten de eerste keer dat ze deelnamen aan deze tocht.

Water 13 graden

De verrassend krachtige herfstzon bleek niet in staat om het 13 graden koude water op te warmen tot een aangename temperatuur. Voor veel van de deelnemers werd het idee van een plons in het ijskoude water tijdens de tocht echter een prettig vooruitzicht. Het rennen in de wetsuits onder de brandende zon op de open zeedijk stuwde de temperatuur in de neopreenpakken op tot grote hoogte. Zelfs het banjeren door de tankgracht in het militair oefenterrein de Marnewaard werd een aangename verrassing.

Veel duo’s

Voor veel duo's legden de uitdagende tocht af. De gevarieerde route die door de bossen van Staatsbosbeheer, het militaire oefenterrein Marnewaard en over de zeedijk ging zorgde voor veel enthousiasme onder de deelnemers. Om daar te komen moesten de atleten door een tankgracht en grote stukken water over zwemmen. Onder toeziend oog van schippers en kanovaarders van de GKV zwommen zij trajecten in het zoete water van het Lauwersmeer en het zoute water van de visserijhaven. De grootste deelafstanden die daarbij werden afgelegd waren 1,5 kilometer zwemmen en 7 kilometer hardlopen. Uiteindelijk hebben nagenoeg alle atleten de 10, 18 of 28 kilometer volbracht.

Na afloop konden de topatleten genieten van een welverdiende warme douche en een pastabuffet op Camping Beleef Lauwersoog.