Nieuwe speelgoedwinkel in Appingedam, naast succesvolle website

APPINGEDAM - Aan de Dijkstraat 62 in Appingedam zit sinds kort een speelgoedwinkel. Aangezien de afgelopen tijd veel speelgoedwinkels uit het straatbeeld zijn verdwenen is dit bijzonder voor de Fivelstad.

In een tijd waarin de traditionele grote speelgoedketens het zwaar hebben of zelfs financieel omvallen, is het openen van een speelgoedwinkel een gedurfde stap. Volgens de 38-jarige eigenaar Jur Romeling valt deze stap voor hem mee. „Ik heb al enkele jaren de website Press-Start.Games.com. Via deze site verkoop ik voornamelijk retrospellen zoals computerspellen, kaartspellen als Pokemon en Magic the Gatering, merchandising en actiefiguren. Ik bedien mensen over de gehele wereld en ik houd ook jaarlijks een retrobeurs in Zwolle. Daar komen duizenden mensen op af.”

Fysieke winkel

„Toch vind ik het belangrijk dat de fysieke winkel blijft bestaan. Ik zou het vreselijk vinden dat mijn kinderen de winkels die we vroeger hadden niet meer meemaken. Daarom wilde ik graag ook een winkel. Voor mij is een winkel niet onbekend. Ik ben bedrijfsleider geweest van de Music Store in Delfzijl.”

Dat doel is met het pand in Appingedam bereikt. Het pand stond, nadat een muziekwinkel de deuren sloot, jarenlang leeg. „Ik hoop dat er meer winkels komen,” vervolgt Romeling. „Voor starters is dat niet eenvoudig. De huur is hoog en als je alles ingericht en aangevuld hebt, ben je een kapitaal kwijt. Dat geld hebben starters vaak niet. Een andere constructie met de huur zou dan een idee zijn voor verhuurders. Ik heb het geluk dat ik niet echt een starter ben. De webwinkel loopt goed en ik geloof in de combinatie tussen een fysieke winkel en webwinkel. Ik merk dat er een kentering komt in het online winkelen. Mensen beseffen dat als je alles online koopt, de winkels verdwijnen. De mensen willen wel in de regio kopen, maar dat moet het aanbod er wel zijn.”

Account

„Het is belangrijk dat je verstand hebt van datgene wat je verkoopt. De klant is niet gek en weet heel goed wat er te koop is. Als er een nieuwe spelcomputer uitkomt, dan weten mensen dit. Ik koop ook oude spellen in. Het is dus ook voor mij wel eens een verrassing wat ik de winkel heb. Dat hangt er vanaf wat er binnenkomt. Wat mensen vaak niet weten is als ze een computerspel via internet kopen dat er een account aan verbonden is. Dat account is verbonden aan jouw naam. Als je het spel wilt verkopen is dat moeilijk, omdat je die informatie niet kunt geven. Daarom hecht ik meer aan computerspellen die je echt in je bezit hebt. Het is goed om out of the box te denken en wat durven proberen. Ik kreeg een vraag of ik ook comics verkoop. Ik denk als een iemand het vraagt dan denken 10 er aan. Ik heb nu dus een collectie oude comics. Ik stond er van te kijken dat er laatst een 17-jarig meisje wat albums kocht.”

Kaartspel

„Ook het kaartspel Magic the Gathering loopt goed. Jaren geleden was het spel heel populair en het wordt wereldwijd veel gespeeld. Ook zijn er veel verzamelaars van en de sommige kaarten zijn heel veel geld waard. Ik wist niet of er in de regio veel mensen zijn die het spel spelen of verzamelen. Als proef had ik het in de winkel en de vraag was er zeker. Ik ben bezig met het organiseren van Magic speelavonden. Je moet soms ook een vraag creëren. Ook verkoop ik Funga pops. Dat zijn poppen die veel verzameld worden en in diverse soorten zijn. Sommige soorten zijn heel schaars. Het zijn de moderne versies van de arbeidersfiguren die je opa en oma vroeger op de kast hadden staan . ”

De eerste tekenen zijn Romeling gunstig gestemd. „De winkel loopt al 5 keer beter dan ik in gedachten had. Ik probeer wat onder de gangbare prijs te zitten. Mensen vragen soms of ik niet te goedkoop ben. Ze willen graag dat de winkel blijft bestaan.”

Mark Giesolf