Voorstelling Buitenspel vier avonden op voetbalveld Appingedam

APPINGEDAM - De voorstelling Aan de andere kant: Buitenspel is woensdagavond voor het eerst in Appingedam opgevoerd, naast het het voetbalveld op het Burgemeester Welleman Sportpark. Een paar minuten voor het ‘eerste fluitdingnaal’ stopte de regen. Wat dat betreft zat het mee. Maar na ‘de rust’- de voorstelling duurde net als een voetbalwedstrijd twee keer drie kwartier - kwam de regen met bakken uit de hemel.

Na een uitverkochte premièreweek in Groningen viel het aantal toeschouwers met ruim honderd wat tegen. De weersvoorspelling voor de komende drie voorstellingen zijn beter. Het publiek zat er overigens droog en warmpjes (dekens beschikbaar) bij op een overdekte tribune. De voorstelling, die ook nog op 12, 13 en 14 september te zien is, vertelt een verhaal van het noorden en doet dat met voetbal, muziek, zang, licht en theater. Vorig jaar was een eerdere voorstelling van Aan de andere kant ook al een groot succes in de Fivelstad.

Molukkers

Buitenspel vertelt het verhaal van de fictieve familie Melanesy, een Molukse familie uit het noorden van Nederland. De Molukkers die in de jaren vijftig naar Nederland werden gehaald met de belofte dat ze uiteindelijk een onafhankelijke Molukse staat zouden krijgen, woonden in de jaren zeventig nog steeds in dit land. Inmiddels werden hun kinderen volwassen en zochten hun eigen weg. De voorstelling brengt je terug naar deze tijd van discogym, soul, Tienertoer en lange haren. Maar ze gaat ook de moeilijke onderwerpen niet uit de weg: verraad, loyaliteit aan je ouders, liefde en gerechtigheid.

Interne verdeeldheid

Zeker in het noorden van Nederland kunnen veel mensen zich de Molukse acties in de jaren ’70 nog goed herinneren. Tijdens de acties werd door de Molukkers vaak een beeld geprojecteerd van solidariteit en eenheid. Weinig Nederlanders weten dat de Molukkers onderling wel degelijk zeer verdeeld waren – maar daar sprak men met de buitenwereld niet over. Nu komt dat gesprek langzaam op gang, ook met de oudere generatie die nu soms heel anders in het leven staat dan vroeger. Deelnemers aan de theatervoorstelling zijn Nederlanders en Molukkers uit Drenthe en Groningen. Ook uit Appingedam doen mensen mee.

Een voorstelling met impact

Aan de andere kant begon in 2018 met het doorbreken van de stilte. De eerste voorstelling in het drieluik, Aan de andere kant: Een tijdelijk verblijf, bracht in het najaar van 2018 honderden mensen samen rond een voorstelling over de eerste generatie in Molukse kerken in Appingedam, Hoogkerk en Bovensmilde. In het voorjaar van 2019 volgde een succesreprise in de randstad en won de voorstelling de Drentse Anjerprijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Wat veel theatervoorstellingen beloven maar weinige kunnen waarmaken, is voor Aan de andere kant bewezen realiteit: een grote impact. De nasleep van de eerste voorstelling was door de herkenbaarheid groot. De tweede voorstelling is groter, maar trok in Groningen weer volle tribunes.

Buitenspel

De voorstelling Aan de andere kant: Buitenspel ging op 4 september in première in Groningen. De voorstelling reist na Appingedam door naar Assen en Hoogeveen. De voorstelling begint om 20:00 ’s avonds. Kijk voor meer informatie over speeldata, locaties en kaartverkoop op www.adak-theater.nl. De titelsong ‘Wie ben ik?’ van Tangarine is te vinden op YouTube en Spotify.