Bouw Damster kindcentrum RENN4 mogelijk vertraagd (aannemers willen het niet bouwen)

De bouw van het nieuwe kindcentrum voor kinderen met een beperking in Appingedam (RENN4) loopt mogelijk vertraging op doordat de aanbesteding opnieuw moet.

Dat bleek woensdagavond tijdens de raadscommissie in Appingedam.

Aan de Olingermeeden, tegenover de Olingertil, komt een splinternieuw kindcentrum voor de leerlingen van RENN4. Voordat die leerlingen in het pand trekken, wordt het pand eerst als tijdelijke locatie gebruikt door twee andere kindcentra. Leerlingen van de Integrale Kindcentra Olingertil en Opwierde krijgen tijdelijk les in het gebouw als hun eigen schoolgebouwen versterkt worden.

In het najaar van 2019 zouden de werkzaamheden voor de nieuwbouw starten, zodat de tijdelijke huisvesting op tijd klaar zou zijn voor de versterking van de IKC’s. De twee trekken vervolgens om de beurt in het pand, uiterlijk eind 2021 gevolgd door de RENN4- school.

Geen aannemer gevonden

Woensdagavond bleek echter dat er geen aannemer is gevonden voor de bouw van het pand van RENN4, waardoor de aanbestedingsprocedure opnieuw moet worden opgestart. En daar gaat tijd in zitten. Volgens projectleider Lydia Terpstra heeft de aannemer zich teruggetrokken vanwege het modulaire bouwsysteem.

,,De hoogte en breedte van de modules die gebruikt worden, waren niet passend te maken op de tekeningen en schetsen die voorlagen.’’ Het pand is onder meer modulair omdat er een tijdelijke schil van schoolgebouwen om het nieuwe gebouw geplaatst wordt om ruimte te maken voor de leerlingen van de twee IKC’s.

Binnen budget

Raadslid Joop van der Lei (PvdA) vindt dit zorgelijk en teleurstellend. Hij vreest stijgende bouwkosten. Volgens wethouder Lea van der Tuin was van meet af aan bekend dat het project mogelijk duurder uit zou kunnen vallen. ,,We doen onze uiterste best om binnen het budget te blijven.’’

Raadslid Cees van Ekelenburg (D66) bracht nog ter sprake dat het verhuizen van scholen alleen in de schoolvakanties zou gebeuren. ,,Loopt het project dan direct een jaar vertraging op?’’ Volgens Terpstra hoeft dat niet zo te zijn. ,,We zijn nog aan het kijken hoe we deze aanbestedingsprocedure zo vlot mogelijk kunnen doorlopen. Ik kan niet uitrekenen hoeveel, maar het gaat wel uitlopen.’’