Gemeente werkt niet mee aan grote zonneweide Appingedam

APPINGEDAM - Een burgerinitiatief voor een grote zonneweide in Appingedam dreigt te sneuvelen omdat de gemeente op voorhand geen medewerking wil verlenen.

De beoogde zonneweide van 45 megawatt in nagenoeg onbewoond gebied tegen het Eemskanaal en de grens met buurgemeente Loppersum kan groene stroom leveren voor alle huishoudens in beide gemeenten. De locatie en zelfs de netcapaciteit om de zonnestroom via het elektriciteitsnetwerk naar woningen te brengen is geregeld, maar de initiatiefnemers vingen bot bij de gemeente. Die wil niet meewerken omdat er nog geen energiebeleid is.

78 Voetbalvelden

De energiecoöperaties Eendracht, Lopec en Green Power uit Appingedam, Loppersum en Delfzijl werken met ontwikkelaar Soleila uit Groningen samen om een zonneweide ter grootte van maar liefst 78 voetbalvelden te realiseren.

De coöperaties zijn zeer verbolgen over de houding en opstelling van het college van Appingedam. „Onbegrijpelijk,”vindt voorzitter Johan Duut Eendracht Energie: „De gemeente neemt een zeer formele houding aan en behandelt ons als een commercieel bedrijf. We zijn gewoon betrokken inwoners die werk willen maken van de noodzakelijke verduurzaming van onze huizen en snel van aardgas af willen, zonder dat we afhankelijk zijn van grote (buitenlandse) energiebedrijven of Russisch gas. We willen ons geld hier inzetten en daar zelf van profiteren. Bovendien moet er de komende jaren veel extra stroom komen voor de vele nieuwe elektrisch verwarmde huizen die worden gebouwd in het kader van de versterkingsopgave. We missen het meedenken van de gemeente hoe dit wel gerealiseerd kan worden. We worden op deze manier zelfs tegengewerkt.”

Netcapaciteit dreigt verloren te gaan

Omdat de gereserveerde netcapaciteit nu voor het burgerinitiatief verloren dreigt te gaan aan commerciële of zelfs fossiele initiatieven, staan de coöperaties mogelijk voor lange tijd met lege handen. Het netwerk in het Eemsdeltagebied zit vol en netbeheerders Tennet en Enexis geven aan dat dit voor 10 tot 15 jaar zo zal blijven..

Duut meent dat er voor de zonneweide een ideale plek was gevonden. „Volgens ons is dit de beste plek met veel aandacht voor biodiversiteit, natuur en omgeving. We zien diverse mogelijkheden om het wel voor elkaar te krijgen, maar de gemeente staat niet open voor onze suggesties. We hopen dat zij heel snel tot een ander inzicht komen en we het initiatief kunnen redden.”

Eendracht ontstond in 2017 uit een burgertop, georganiseerd door de gemeente Appingedam.