17e keer Proostmeerloop

WAGENBORGEN - de Proostmeerloop in Wagenbogen wordt zaterdag 7 september voor de 17e keer gehouden. De loop om het Proostmeer heeft in de loop der tijd bij veel hardlopers een vaste plek in de agenda veroverd.

„Het is heel bijzonder,” vertelt voorzitter Marten Brandsma. „De loop werd 25 jaar geleden voor het eerst gehouden. Daarna is het een paar jaar bij de eerste editie gebleven. Vanuit de Handelsvereniging hebben we het 17 jaar geleden weer opgepakt. Dus eigenlijk is het de 18e keer. Ik werd er aan herinnerd door een dorpsgenoot die mij een medaille liet zien van de allereerste loop. De reden om de loop weer op te pakken was om meer levendigheid in het dorp te krijgen. Dat is gelukt. Voor het dorp is het inmiddels een speciale dag geworden waar naar toegeleefd wordt.”

Stap naar 400 deelnemers

„Ook de hardlopers weten de weg naar Wagenborgen goed te vinden. We willen het onze deelnemers graag naar de zin maken. Hun aantal schommelt rond de 380. We hopen dit jaar de stap naar de 400 deelnemers te maken. We zijn een paar jaar geleden met de oppasservice, zodat ouders zelf ook kunnen meedoen. Dat wordt veel gebruik van gemaakt. Ook is het live muziek langs het parcours van In Bloom & Blue Silver Jazzband. Nieuw dit jaar is de rommelmarkt die tegelijkertijd wordt gehouden. De kidsrun wordt altijd goed bezocht en wordt nu extra feestelijk met entertainment van Jos Tipker. Wat hij precies gaat doen, vertel ik niet. Maar de kinderen worden op een geweldige manier over de finish begeleid. Voor iedereen dus een mooi dagje uit.”

Topatleten

„We richten ons voornamelijk op de recreatieve loper die net 5 of 10 km lopen om het Proostmeer, maar ook de provinciale topatleten doen mee. Arjan Marchand, Jan Venhuizen, Paul Geertsma en Jan Stuursma hebben zich aangemeld. Bij de dames verwacht ik nog meer aanmeldingen. Hinke Schokker is wel van de partij. Zij won vorig jaar de Run van Winschoten en is in korte tijd een bekende hardloopster geworden. We zijn erg blij dat ze naar Wagenborgen komt.”

„We zijn heel bij dat we sportief en financieel gezond zijn. Dat is niet vanzelfsprekend. Op bestuurlijk vlak heeft er een verjonging plaats gevonden. Chantal Stuut-Loupatty en Alina Stoutmeijer hebben het bestuur versterkt.”

Mark Giesolf