Gondelvaart trekt duizenden bezoekers naar Appingedam

APPINGEDAM - De gondelvaart heeft vrijdagavond duizenden bezoekers naar de watertkant in Appingedam getrokken. Die zagen - op een flink aantal plekken rijen dik - een mooi schouwspel.

De variatie in zo’n dertig deelnemende vaartuigen was groot. Een aantal bood een echt schouwspel, zoals de vlotten met de buikdanseressen, de peerdemarkt, de spooktocht, nonnen als reclame voor geriatrische revalidatie, de windmolen van Eendracht duurzaam en een heus varken aan het spit temidden van middeleeuws uitgedoste dames.

Muziek

Verder was er muziek van drie bands en twee varende discotheken, terwijl de feestboten uit Oosterwijtwerd en Delfzijl ook voor flink wat lawaai zorgden. Die laatste, van het evenement Volle Kracht over de Gracht, was ook de grootste. Je mag ook niet anders verwachten van een deelnemer uit de havenstad.

Prachtgezicht

De vlotten werden allemaal voortgetrokken door oude slepertjes, op zich al een prachtgezicht. Twee deelnemers deden het op eigen kracht: een groep suppers en een roeiboot van Neptunus uit Delfzijl. De vele kleine bootjes maakten duidelijk dat een set gekleurde lampen en een paar ballonnen ook al een mooi beeld geven op het water. Net als een paar grote opblaasdieren, het ziet er al gauw leuk uit, mer de weerspiegeling in het water erbij.

Tegn de klok in

De traditiegetrouw voorop varende pelikaan koos voor de tweede keer de nieuwe route vanaf de Eendrachtbrug, tegen de klok in. Zo was de een half uur durende optocht het eerst te zien op de plek waar het altijd het drukst is, achter de Nicolaïkerk.