Kleindierenshow WPKC krijgt voor het eerst een caviadag

Tijdens de tweedaagse kleindierenshow van de Winschoter Pluimvee en Konijnen Club (WKPC) in Zuidbroek wordt voor het eerst een caviadag gehouden.

De show van WPKC vindt voor de derde keer eind september plaats, dat is zo’n twee maanden eerder dan shows van omliggende kleindierverenigingen.

In drie jaar tijd twee keer afgelast

Dat komt door uitbraken van vogelgriep in het recente verleden, waardoor kleindierenshows werden afgelast (de show van WKPC werd in drie jaar tijd twee keer afgelast), of alleen pelsdieren mochten worden geshowd.

Aanleiding voor WPKC om de show eind september te houden voordat de vogeltrek (en de daarmee mogelijk gepaarde gaande uitbraken van vogelgriep) begint.

Dat de show noodgedwongen vroeg in het tentoonstellingsseizoen plaatsvindt, stelt inzenders wel voor problemen. ,,De dieren zijn in deze tijd van het jaar vaak nog niet klaar’’, zegt voorzitter Willem de Wit van WPKC.

Geen hoge waardering van de keurmeester

‘Niet klaar’ wil zeggen niet in showconditie en dus geen hoge waardering van de keurmeester. ,,De oplossing is om vroeg in het jaar jonge dieren te hebben’’, zegt De Wit.

,,Het warme weer helpt ook niet, want daardoor gaan de konijnen verharen en is de pels over vier weken niet optimaal.’’ Een andere mogelijkheid is om overjarige dieren in te sturen, maar niet alle liefhebbers hebben voldoende ruimte om dieren een jaar aan te houden.

De show van WPKC is een provinciale bondsshow, dat wil zeggen dat kleindierhouders uit de hele provincie hun dieren kunnen inschrijven. Vorig jaar schreven fokkers uit Groningen, Drenthe en Friesland 814 dieren in.

Vervelend om dieren twee nachten niet thuis te hebben

De eendaagse caviakeuring is een initiatief van de liefhebbers. ,,Wij hoorden dat zij hun dieren graag op onze show willen laten beoordelen’’, zegt De Wit, ,,maar dat zij het vervelend vinden om hun dieren twee nachten niet thuis te hebben. Daarom is er nu de caviadag, als eendaagse keuring.’’ Naar schatting 100 cavia’s zullen zich op de keurtafel melden.

De Winschoter Pluimvee en Konijnen Club is opgericht in 1912 en telt 120 leden. In het verleden vond de kleindierenshow plaats in de hal bij theater De Klinker. Sinds 2008 zit de de kleindierenvereniging in Zuidbroek. De hoop was toen nog dat dit tijdelijk zou zijn.

Jongdierendag

Zaterdag 7 september houdt WPKC een jongdierendag (10.00-16.00 uur) bij de Graankorrel in Oude Pekela. Liefhebbers kunnen hun jonge dieren daar door een keurmeester laten beoordelen.