OM wil tbs van Marthin S. (die ex en schoonmoeder doodde) met twee jaar verlengen

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank verzocht de tbs-maatregel van de 51-jarige Marthin S. met twee jaar te verlengen. S. bracht in 2004 in Appingedam zijn ex-partner en schoonmoeder om het leven.

S. wordt al tien jaar behandeld. Hij lijdt aan een ernstige en moeilijk te behandelen persoonlijkheidsstoornis. Volgens de deskundigen gaat het nu – dankzij de behandeling – de goede kant op, maar is er nog wel een weg te gaan voordat de maatregel kan worden beëindigd.

S., die destijds in Winschoten woonde, vindt de behandeling te traag gaan. De deskundige: ,,Het gaat met stapjes. Dat het traag gaat ligt niet aan de behandeling, maar aan de problematiek van S.’’

Lid van de fietsclub

De man verblijft in de Oostvaarderskliniek in Almere. Hij mag inmiddels wel zonder begeleiding op proefverlof. Dat verloopt tot dusver zonder problemen. Tegen de rechters vertelde hij met trots lid te zijn geworden van een fietsclub. ,,Ik heb nooit ergens bij gehoord. Nu wel en ik word gezien. Dat vind ik geweldig.’’ Leden van de fietsclub kennen zijn achtergrond.

Advocaat Niek Heidanus verzocht de rechtbank de maatregel met één jaar (in plaats van twee) te verlengen. ,,Hij heeft een afschuwelijk delict gepleegd, maar dat betekent nog niet dat we hem ook afschuwelijk lang moeten behandelen. Een kortere verlenging is ook goed voor zijn motivatie.’’

Eis van levenslang

S. bracht in een woning in Appingedam zijn ex Geertje – toen 23 – en haar moeder Eke (44) met meststeken om het leven. Ook probeerde hij zijn schoonvader te doden. De man raakte ernstig gewond. Op de vlucht probeerde hij zijn toen vijf maanden oude zoontje te verdrinken in het Eemskanaal. Er werd destijds een levenslange gevangenisstraf geëist. Hij kreeg achttien jaar en tbs.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.