Literaire vereniging Les Amis de Georges Simenon in het spoor van Maigret in Delfzijl

Literaire vereniging Les Amis de Georges Simenon verblijft woensdag 4 en donderdag 5 september in Delfzijl. De groep herdenkt met dit bezoek zowel de sterfdag (4 september 1989) van de schrijver Georges Simeon als de ‘geboorte’ van zijn personage Maigret.

Georges Simenon (Luik, 1903) koopt in 1928 een boot. Hiermee trekt hij door Frankrijk, Duitsland, België en Nederland. Onderweg beschrijft hij alles wat hij ziet in een roman of in een detectiveverhaal.

In 1929 ontdekt Simenon een gat in zijn kotter De Ostrogoth. Hij spoedt zich hij zich naar de dichtstbijzijnde haven: Delfzijl.

Omdat de werkzaamheden aan het schip te veel lawaai veroorzaken om rustig te kunnen schrijven, laat Simenon een oude, volgelopen schuit leegpompen. In zijn aldus ontstane nieuwe kantoor schrijft hij in vijf dagen een nieuwe roman:’ Maigret en de onbekende wreker’.

Maigret in Holland

Simenon heeft in z’n leven meer dan vierhonderd boeken geschreven, waaronder 75 detectiveromans en 28 korte verhalen over Maigret. Een van deze verhalen is ‘Maigret in Holland’, dat zich afspeelt in Delfzijl.

Simenon beschrijft Delfzijl in dit verhaal als een klein stadje waarvan de huizen hem aan speelgoed doen denken. Het verhaal is fictief, de locaties zijn echt: het monumentale treinstation uit 1883, de haven, de dijk en de doorgangen. Langs het Damsterdiep spelen zich enkele spannende scènes af.

Ronde tafel-bijeenkomst in Hotel Boven Groningen

Het literaire gezelschap Les Amis de Georges Simenon, bestaande uit 23 Belgen en vier Fransen, verblijft in het hotel dat ook als het logeeradres van Maigret omschreven werd: Hotel Boven Groningen.

Hier houdt het gezelschap woensdag 4 september om 20.30 uur een openbare bijeenkomst, waarin vier leden zullen beschrijven wat Maigret betekende voor George Simenon.

Donderdag 5 september wandelt het gezelschap in de ochtend vanaf Hotel Boven Groningen naar het bronzen standbeeld van Maigret aan het Damsterdiep.

Rond de klok van tien beschrijven drie sprekers de omstandigheden van het ontstaan van het Maigret-personage in Delfzijl en de geschiedenis van het standbeeld. John Simenon, zoon van de schrijver, zal de invloed van Maigret op het succes van zijn vader nader belichten.

Kopie geboorteakte Maigret

Aansluitend begeeft het gezelschap zich naar het gemeentehuis, waar het uit handen van burgemeester Gerard Beukema een kopie van de geboorteakte van Maigret ontvangt.

Dit gebeurt in aanwezigheid van John Simonon en Jean Baptiste Baronian van de Belgische Academie voor Franse literatuur.