Museum Stad Appingedam wijdt tentoonstelling aan Damster Dag

Museum Stad Appingedam wijdt een tentoonstelling aan de Damster Dag. Hierin wordt met maquettes, tekeningen, foto’s, voorwerpen en verhalen de historie van de Damster Dag zichtbaar gemaakt.

De geschiedenis van de Damster Dag gaat terug tot 6 september 1898, als Wilhelmina wordt ingehuldigd als koningin van Nederland. Zoals in het hele land zijn ook in Appingedam festiviteiten: kinderen lopen met versierde bogen door de straten, vergezeld door het muziekkorps.

De jaren daarop wordt de optocht met de versierde bogen op 31 augustus – Koninginnedag – gehouden.

Corso

In 1908 stelt de pas opgerichte Damster strokartonfabriek De Eendracht gratis papier beschikbaar voor de papieren bloemen. Vanaf dat moment worden niet alleen bogen, maar ook versierde karren gemaakt en ontstaat een heuse corso.

Als een dame, die anoniem wil blijven, ook nog eens elk jaar een prijs beschikbaar stelt voor de mooiste boog, komt de creativiteit van de Damsters helemaal tot bloei en komen mensen van heinde en ver naar het corso kijken.

Hoewel 31 augustus al lang geen Koninginnedag meer is, vindt Damster Dag nog altijd op die datum plaats. Met ook nog steeds een corso met versierde wagens.

Tentoonstelling

In de tentoonstelling zijn onder meer tekeningen en maquettes te zien van Marcel Heeringa, die ruim vijftig ontwerpen voor praalwagens maakte.

Museum Stad Appingedam houdt zich overigens aanbevolen voor foto’s of objecten voor de tentoonstelling. Wie iets heeft, kan zich melden via info@museumstadappingedam.nl of 0596-680168.

De tentoonstelling is te zien vanaf 7 september.