Bie Daip brengt folk en zeemansliederen naar Appingedam

Het folk & seasongfestival Bie Daip zet met 240 optredens vier dagen lang Appingedam op zijn kop. Van donderdag 22 tot en met zondag 25 augustus bruist het hart van de stad van muziek en gevarieerd amusement.

Ruim veertig internationale groepen, waaronder de top van de folk- & seasongs-wereld, strijken tijdens Bie Daip neer in Appingedam.

Local heroes

Het evenement, dat jaarlijks rond de 45.000 bezoekers trekt, begint ditmaal met de ‘local heroes’. Muzikanten uit de eigen regio treden op in de muziekkoepel achter de kerk.

Behalve deze groepen met oude bekenden, maar ook met nieuwe gasten, is er van alles te beleven voor jong en oud. Achter de Nicolaïkerk bijvoorbeeld geven flyboarders op zaterdag en zondag demonstraties waarbij ze tientallen meters boven het water uitkomen.

Kinderen kunnen zich laten schminken en zich vermaken met reuze zeepbellen en vele andere leuke activiteiten.

Gondelvaart

Vrijdag start om 21.00 uur de gondelvaart. Verlichte boten varen door de wateren door en rond Appingedam.

In het Raadhuis kunnen belangstellenden op zaterdag en zondag zien hoe zeelui vroeger aan boord van de walvisvaarders botjes en houtjes als muziekinstrument gebruikten.

Zaterdag is er van vanaf twee uur ‘s middags een open podium voor kinderen in het Raadhuis waarbij jong talent wordt aangemoedigd mee te doen.

Verder kan het publiek op elk moment verrast worden door bijvoorbeeld Beet!, twee vrolijke vissers, All Aboard met een gigantisch kijkdoos-verhaal of andere grapjassen.

Orgelmuziek en zeemansliederen

Zaterdag is er een bijzondere combinatie van orgelmuziek en zeemansliederen rond het orgel van de Nicolaïkerk in Appingedam. De middag begint met een feestelijke boottocht over het water in Appingedam. De passagiers worden vermaakt met muziek en verhalen en komen zo alles te weten over de geschiedenis van de muziek en het orgel in de Nicolaïkerk.

Na drie kwartier wordt afgemeerd af bij de aanlegplaats. In een grote, muzikale optocht begeven de musici zich al spelend naar de kerk.

In het ‘schip’ van kerk gaat de voorstelling gewoon door, en daar wordt het grote De Mare-Hinsz-orgel, bespeeld door Vincent Hensen. In diezelfde kerk is ‘s avonds een concert met diverse groepen.

Het hele programma met alle groepen, activiteiten en tijdschema is terug vinden op Biedaip.nl.