Vleermuisexcursie in Heemtuin Muntendam

Bewapend met een batdetector vleermuizen zoeken. Dat kan zaterdag 24 augustus in Heemtuin Muntendam. Hier staat dan een vleermuisexcursie geprogrammeerd, voorafgegaan door een lezing over vleermuizen.

In Heemtuin Muntendam leven zeker drie soorten vleermuizen. Dichtbij de bomen jagen twee soorten dwergvleermuizen op muggen en vliegjes, en vlak boven het wateroppervlakte van de vijvers vangen watervleermuizen hun prooi.

Mogelijk vliegt zelfs een vierde soort, de laagvlieger, in het bos met een insectenrijk ven met heide en een boomgaard.

Vleermuizen zijn nachtdieren. Omdat ze in het donker niet te zien zijn, wordt voor de vleermuisexcursie gebruik gemaakt van batdetectoren. Dit zijn apparaatjes die het ultrasone geluid van de vleermuis hoorbaar maakt voor mensen.

Omdat het aantal beschikbare detectoren beperkt is, wordt belangstellenden gevraagd zich aan te melden voor de vleermuisexcursie. Dat kan tot en met donderdag 22 augustus 16.30 uur via info@nmfgroningen.nl. Deelname kost 3 euro (kinderen 1 euro).

De excursie volgt op een lezing van Jan van Muijlwijk in het paviljoen van Heemtuin Muntendam. Deze lezing begint om 19.45 uur en duurt een uur. De excursie duurt tot ongeveer 22.00 uur.

Deze excursie wordt in het kader van de Nacht van de Vleermuis verzorgd door de Vleermuiswerkgroep Groningen, in samenwerking met de Natuur en Milieufederatie Groningen.

Aangezien vleermuizen niet vliegen als het hard regent of waait, wordt bij die weersomstandigheden nĂ¡ de lezing besloten wat gebeurt.