‘Het schip in!’: zeemansliederen bij het kerkorgel in Appingedam

In de Nicolaïkerk in Appingedam worden zeemansliederen zaterdag 24 augustus gecombineerd met orgelklanken. Dit gebeurt in de voorstelling ‘Het schip in!’ van de Damster shantygroep Armstrong’s Patent en Appingedams eigen organist Vincent Hensen.

‘Het schip in!’ is een muziekvoorstelling rondom het zeemanslied. Deze voorstelling begint niet ín maar áchter de Nicolaïkerk: daar vertrekt een boot voor een rondvaart door Appingedam.

De passagiers worden vermaakt met muziek en verhalen over de geschiedenis van de muziek in de Nicolaïkerk.

Van het ene schip naar het andere

Na drie kwartier wordt weer afgemeerd en verplaatsen de passagiers zich in een muzikale optocht van het ene schip naar het andere.

Eenmaal in het ‘schip’ van de kerk gaan alle registers open als Vincent Hensen het De Mare-Hinsz-orgel laat klinken, samen met de zeemanszang van Armstrong’s Patent.

‘Het mooiste van 2 werelden’

Met ‘Het schip in!’ de regionale serie ‘Het mooiste van 2 werelden’ afgetrapt. Dit is een reeks van zes concerten waarbij steeds twee ‘werelden’ met elkaar worden verbonden: die van het orgel en die van een totaal andere doelgroep. Die van de hiphop bijvoorbeeld, of van Grunneger laidjes.

Doel van ‘Het mooiste van 2 werelden’ is een breed publiek op een nieuwe manier te laten kennismaken met de vele historische orgels in de provincie Groningen.

Bie Daip

De voorstelling is onderdeel van het vierdaagse Folk & Seasong Festival Bie Daip.