Eigenaar Nico Transport sluit brandstichting door anti-windmolenactivisten niet uit

Eigenaar Kars Schuiling sluit niet uit dat zijn anti-windmolenactivisten zondagmorgen de werk- en wasplaats van zijn bedrijf Nico Transport aan de Nieuwe Compagnie in Kiel-Windeweer in brand hebben gestoken.

Kars Schuiling, eigenaar van Nico Transport & Handelsbedrijf, zegt in juni bedreigd te zijn door anti-windmolenactivisten. Hij kreeg een brief waarin stond dat zijn bedrijf genoemd werd in het zwartboek en heeft daar aangifte van gedaan.

,,Dus dat schoot vanmorgen wel even door mijn hoofd’’, zegt Schuiling. ,,Dat dit misschien een actie is van deze lui’’, aldus Schuiling. ,,Ik hoop dat het niet zo is, dat de mensen die ons hebben bedreigd hier de boel in brand hebben gestoken, maar ze hebben het aan zichzelf te danken dat ik dan in die richting ga denken.’’

Nico Transport is niet direct betrokken bij de aanleg van windparken, alleen als af en toe als onderaannemer.

Eigenaar zag meteen dat er geen houden meer aan was

Schuiling kreeg rond half negen zondagmorgen een telefoontje van een nicht die bij de verderop gelegen Manege Nieboer was. ,,Toen ik hier eenmaal kwam, zag ik al dat er geen houden meer aan was’’, zegt Schuiling.

De brand verwoeste in korte tijd de was- en werkplaats van het transportbedrijf. Daarbij ontploften enkele gasflessen en zorgde brandende diesel voor zwarte rook. Bij de brand ontploften gasflessen en kwam veel rook vrij. De brandweer verstuurde een NL Alert om mensen te waarschuwen uit de rook te blijven en schaalde al snel op naar grote brand. Daardoor kon meer personeel en materieel (groot watertransport en een hoogwerker) ter plaatse komen.

Kantoor aan de voorzijde bleef behouden

,,Daar was ook ons magazijn en wat olieopslag’’, aldus een aangeslagen Schuiling. ,,Ik snap er niets van dat die zo kan branden. We hadden hier net alles drie jaar goed voor elkaar.’’

Schuiling zegt dat er zondagmorgen niet werd gewerkt in de werkplaats. ,,Zaterdag waren we daar voor het laatst.’’ De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar de naastgelegen opslag- en sorteerloods met plastic en metaal. Ook het kantoor aan de voorzijde van het bedrijfspand bleef behouden.’

Kortgeleden in de omgeving brandstichting

De uitgebrande was- en werkplaats van Nico Transport ligt hemelsbreed een kilometer van de plaats waar kortgeleden twee pluimveestallen van Maatschap de Groot tot de grond toe afbrandden.

De verdachte die daarvoor vast zit heeft de brandstichting bekend. In dezelfde omgeving brandden een paar jaar geleden ook twee landbouwschuren af. Daarvoor is niemand aangehouden.

Woordvoerder Johan Bosklopper van de brandweer zegt geen idee te hebben hoe de brand is ontstaan. Hij acht het aannemelijk dat de technische recherche onderzoek naar de oorzaak van de brand bij Nico Transport gaat doen.

Evenementenmarkt De Toekomst

De bedrijfsgebouwen van Nico Transport liggen achter de hal van De Toekomst, waar elke zondag een evenementenmarkt wordt gehouden. De markt werd niet gesloten, maar door uitgerolde brandweerslangen konden bezoekers enige tijd het parkeerterrein niet af of op.