Mogelijk foute vezels van chemiebedrijf ESD komen ook in omliggende dorpen terecht

De mogelijk kankerverwekkende SiC-vezels die het bedrijf ESD-SIC uitstoot komen ook in omliggende dorpen terecht. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van TNO.

De vezels zijn gevonden in Farmsum, Wagenborgen en Borgsweer.

Zowel de GGD als de Gezondheidsraad stellen dat de vezels mogelijk kankerverwekkend kunnen zijn, maar de kans dat mensen daadwerkelijk ziek worden is volgens beide instanties niet groot. Toch maken omwonenden zich zorgen.

SiC-vezels

Het bedrijf ESD-SIC maakt siliciumcarbide uit cokes, kwartszand en grafiet. Siliciumcarbide is een heel hard materiaal dat onder meer gebruikt wordt voor schuurpapier.

Bij de productie van het materiaal stoot het bedrijf stof uit. Omwonenden vrezen er al langer voor dat die stof mogelijk schadelijk is. Begin dit jaar kwam ESD daarover in het nieuws. Uit een onderzoek van TNO bleek dat bij de meetstations, die vorig jaar zijn geplaatst, een bepaalde concentratie van de SiC-vezel werd gevonden.

Volgens de provincie is de uitstoot van die vezel niet vergund. ESD is nu bezig om daar een vergunning voor aan te vragen.

Extra meetstations

Op aandringen van de omwonenden werden er in mei extra meetstations geplaatst: in Borgsweer en Wagenborgen. In juni werd ook een meetstation in Farsum geplaatst. Uit het nieuwe onderzoek is gebleken dat ook bij die stations vezels zijn gevonden. Maar wel in een lagere concentratie.

De Adviesgroep Geur Delfzijl e.o. vindt de constateringen van TNO zeer zorgwekkend. ,,We maken ons grote zorgen over onze leefomgeving. We willen graag gezond oud worden'', zegt Jan Wierenga van de adviesgroep. ,,Daar komt nog bij dat deze metingen pas sinds kort worden gedaan. Wat is er in het verleden gebeurd?''

Nieuwe informatie

Directeur Richard Middel van het chemiebedrijf kan nog geen uitspraken doen over het nieuwe rapport. ,,Wij hebben het onderzoek zelf nog niet ontvangen.''