Midden-Groningen wil zwerfafvalloze gemeente worden

,,We willen een zwerfafvalloze gemeente worden." Dat zei wethouder Peter Verschuren van Midden-Groningen tijdens de start van de zwerfvuilcampagne, gistermiddag, bij recreatieplas Botjeszwembaai in Zuidbroek.

Hij voegde daar direct aan toe: ,,Maar dat gaat ons niet lukken." Toch is de wethouder ervan overtuigd dat gemeente en inwoners een heel eind kunnen komen in het schoonmaken én -houden van hun omgeving.

Feestvierders

De aftrap van de actie 'Zwerfafval? Samen aan de bak!' is niet voor niets bij Botjeszwembaai. Met het mooie zomerweer ziet het zwart van de mensen op het strand en in het water. Weet ook projectleider zwerfafval Benno Klapwijk van de gemeente.

Klapwijk: ,,Je hebt hier twee categorieën bezoekers. De ene groep is hier overdag op het strand. Deze mensen laten blikjes en flesjes en dergelijke achter. 's Avonds komen de mensen hier feestvieren. Die gebruiken een barbecue en laten die achter. Ook zie je veel verband hout."

Bij de Zuidbroekster waterplas worden op drie plekken in totaal achttien afvalcontainers geplaatst. Voor plastic, blik en drinkpakken, papier en restafval. ,,We gaan dagelijks controleren of de bakken ook overlopen. We controleren het strand en ruimen de rommel op die er ligt", zegt de projectleider.

Pieken meten

,,We gaan meten hoeveel rommel er in de containers wordt gedaan. We willen de pieken meten. Dat is met mooi weer. Volgende week wordt het al warm. In principe halen we de containers eenmaal per week leeg."

Het zwerfafvalproject duurt tot 2022. De gemeente krijgt met terugwerkende kracht (,,We hebben de afgelopen drie jaar hiervoor nooit subsidie aangevraagd") 280.000 euro van het Rijk. De komende jaren is dat jaarlijks 70.000 euro. ,,We gaan ook de wijken en dorpen in. Scholen, verenigingen en anderen kunnen een gebied adopteren en dat zwerfafvalvrij houden. Daarvoor kunnen ze een vergoeding krijgen. Dit moet nog worden uitgewerkt", zegt Verschuren.

...[Bericht is afgebroken] Hele bericht weergeven