Dertigste Coopluydenmarkt in Appingedam

APPINGEDAM - Het centrum van Appingedam ademt vrijdag 2 augustus de sfeer van de Middeleeuwen tijdens de alweer dertigste editie van de Coopluydenmarkt te den Damme.

Het bestuur is al bijna een jaar druk bezig met de voorbereidingen van deze jubileumeditie. Ook dit jaar zijn er naast vele bekenden ook verschillende nieuwe deelnemers en optredens.

Stadsomroepers

De Coopluydenmarkt is een zomers festival in het sfeervolle historische centrum van Appingedam. Naast de markt is er veel theater, muziek, dans en zijn er diverse activiteiten voor jong en oud. Tevens wordt er dit jaar weer een stadsomroepersconcours gehouden, met deelnemers uit binnen- en buitenland.

Duizenden bezoekers

Naast een warenmarkt waarbij handelsgoederen met een knipoog naar de Middeleeuwen een belangrijke rol spelen is er natuurlijk veel meer te beleven. Dit jaar is er extra aandacht voor muziek en er worden verschillende activiteiten voor kinderen georganiseerd. Doorgaans trekt het sfeervolle evenement vele duizenden bezoekers.

De periode van de Middeleeuwen spreekt tot de verbeelding. Boogschieten, de ridderspelen, de middeleeuwse muziek, dans, straattheater en natuurlijk bedelaars. Vele vrijwilligers figureren voor de Coopluydenmarkt als landloper, heks, mismaakten en ander gespuis. Voor diegenen die verantwoording willen afleggen voor hun misdaden is de beruchte schandpaal aanwezig nabij de Nicolaïkerk.

Streekproducten

De organisatie streeft er de laatste jaren naar de warenmarkt zelf ook een meer middeleeuws karakter te geven door te kiezen voor een groter aanbod van streekproducten en ambachtelijke waren. De combinatie van de markt, de toneelvoorstellingen en de demonstraties van oude ambachten in de historische omgeving zorgen voor een aantrekkelijk festival.

Damsterveer

Voor wie Appingedam eens van een heel andere kant wil bekijken kan aan boord stappen van het Damsterveer. De kaartverkoop vind plaats in het park achter de kerk nabij de aanlegsteiger.

Op deze dag zijn alle winkels in het centrum geopend tot 21.00 uur. Veel winkeliers zijn in middeleeuwse sferen gehuld en hebben een wervende kraam bij hun winkel.

Het bestuur van de Coopluydenmarkt bestaat uit: Het bestuur van de Coopluydenmarkt: voorzitter Marnick Joustra, penningmeester Willem van Till, secretaris Kitty Hogewoning, Peter Heun (pr) en | Bert Koops.