Tekening van Caitlyn Vijlbrief opgenomen in internationale 'tijdlijn der elementen'

Een tekening van een scheikundig element, gemaakt door Caitlyn Vijlbrief van het dr. Aletta Jacobs College in Hoogezand, is opgenomen in de internationale tijdlijn der elementen. Haar ontwerp voor ‘Europium’ is nu vereeuwigd op de lijst van de Canadese University of Waterloo in Ontario.

2019 is het internationale jaar van het Periodiek Systeem der Elementen, de poster die iedereen nog wel kent uit het schei- en natuurkundelokaal. In het kader hiervan organiseerde de University of Warterloo een project waarbij alle 118 bekende elementen in volgorde van ontdekking op een poster kwamen te staan.

Het department of chemistry van deze universiteit daagde studenten uit heel de wereld uit om een ontwerp te maken voor één van de elementen. De universiteit ontving in totaal 200 inzendingen. Ontwerpen van studenten uit eigen land, maar ook uit landen als Vietnam, Brazilië, India, Zuid-Afrika enzovoort. En dus ook uit Nederland, van Caitlyn uit Hoogezand.

Tekentalent scheikundig gebruiken

De AJC-leerling werd op deze uitdaging gewezen door haar docent Michel Wijnhold. ,,Ze is altijd aan het tekenen, ook tijdens de scheikunde les en ik stimuleerde haar om haar tekentalent nu eens voor iets scheikundigs te gebruiken. Caitlyn was direct enthousiast en stuurde uiteindelijk een ontwerp in. Europium is een scheikundig element met symbool Eu en atoomnummer 63. Tot mijn grote vreugde werd haar ontwerp gekozen en is nu te zien op de ‘periodic table poster’ die in klaslokalen over heel de wereld komt te hangen.” 

Caitlyn kreeg ook een exemplaar van deze poster uitgereikt tijdens de diploma-uitreiking op het Aletta

De tekening van het element 'Europium' van Caitlyn Vijlbrief.